top of page

Απάντηση: Αλλαγή νομοθεσίας στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οδηγία 2011/92.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τον περιβαλλοντικό νόμο με τίτλο: "Αλλαγή νομοθεσίας στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οδηγία 2011/92".


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε δηλώνοντας ότι σκοπεύει να αξιολογήσει κατά πόσον ο νόμος αυτός συνάδει με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον. Επίσης, υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (υπόθεση 2019/2217) για την πλημμελή μεταφορά της οδηγίας ΕΠΕ και η Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα όσον αφορά την αναφερόμενη κατάσταση, εάν χρειαστεί.


Το πλήρες κείμενο της απάντησης:

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την έκδοση, στις 7 Μαΐου 2020, του νόμου 4685 στην Ελλάδα. Η Επιτροπή σκοπεύει να αξιολογήσει κατά πόσον ο νόμος αυτός συνάδει με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον(1), όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2014/52/ΕΕ(2) [οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ)]. Υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας (υπόθεση 2019/2217) για την πλημμελή μεταφορά της οδηγίας ΕΠΕ και η Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα όσον αφορά την αναφερόμενη κατάσταση, εάν χρειαστεί.

Η οδηγία ΕΠΕ θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν έγκαιρες και ουσιαστικές ευκαιρίες στο ενδιαφερόμενο κοινό να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού εύλογων χρονικών πλαισίων για τις διάφορες φάσεις της συμμετοχής . Το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό επί της περιβαλλοντικής μελέτης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ημέρες (άρθρο 6 παράγραφος 7). Έργα που εγκρίνονται με νομοθετική διαδικασία είναι δυνατόν να εξαιρούνται από τις διατάξεις που σχετίζονται με τη δημόσια διαβούλευση, εάν η νομοθετική διαδικασία πληροί τους στόχους της οδηγίας ΕΠΕ (άρθρο 2 παράγραφος 5) και με την επιφύλαξη της διασυνοριακής διαβούλευσης σύμφωνα με το άρθρο 7 της οδηγίας ΕΠΕ.


(1)ΕΕ L 26 της 28.1.2012, σ. 1‐21.(2)OJ L 124, 25.4.2014, p. 1‐18.

bottom of page