top of page

Πρώτη προτεραιότητα ο πολίτης!



Δήλωση του Γραμματέα και ευρωβουλευτή του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή το μέλλον της ΔΕΘ. 

 

Ο Γραμματέας και ευρωβουλευτής του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΘ Τάσο Τζήκα, και εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ, Γιάννη Μαγκριώτη, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Ρία Καλφακάκου και Γιώργο Λυτσαρδάκη.  

 

Π. Κόκκαλης: “Πρώτη προτεραιότητα ο πολίτης”

 

Η υπόθεση του δημόσιου χώρου είναι κεντρική στην ανάλυση του ΚΟΣΜΟΥ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων. Όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η αστική ανάπλαση με όρους αποκέντρωσης, για ανθρώπινες πόλεις, με καθαρό αέρα και νέες θέσεις εργασίας. 

 

Για χρόνια προχωρήσαμε στην Ελλάδα σε βίαιες ιδιωτικοποιήσεις με δογματικούς όρους, εκεί που χρειαζόταν σχεδιασμός με προοπτική δεκαετιών. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια δημόσιου χώρου, ο υποβιβασμός του αστικού περιβάλλοντος και ο οικονομικός μαρασμός για την πλειοψηφία. Όσοι προσπαθούν να συνεχίσουμε το λάθος προτάσσουν το αδιανόητο: πως το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε ακόμα καταστρέψει αρκετά. Πως είναι μονόδρομος να συνεχίσουμε. Πως η αποτυχία δεκαετιών θα φέρει καρπούς αν συνεχιστεί. Ο παραλογισμός είναι το μόνο σαφές. 

 

Τι προτείνουμε. Προτείνουμε μία επανεκκίνηση στον τρόπο που ιεραρχούμε τα σημαντικά. Πρώτη προτεραιότητα ο πολίτης. Η ασφάλεια, το σταθερό εισόδημα, οι κοινωνικές παροχές όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η στέγη, οι υποδομές, οι βιώσιμες μετακινήσεις, ο δημόσιος χώρος και φυσικά η αποφυγή δραστηριοτήτων που ανατρέπουν όλα τα προηγούμενα, δραστηριοτήτων που επιτείνουν τις ανισότητες βλάπτοντας τις πόλεις ως άθροισμα των πολιτών και της δραστηριότητας τους. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το λάθος, είναι η “αναπτυξιακή” κανονικότητα δεκαετιών. 

 

Στον ΚΟΣΜΟ συζητάμε με τους πολίτες και τους φορείς, στη βάση αυτής της επανεκκίνησης, της νέας ιεράρχησης, μακριά από δογματισμούς, με μόνες σταθερές την επιστήμη, τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες, την πράσινη μετάβαση ως κοστολογημένο πρόγραμμα της ΕΕ και φυσικά την επιστήμη. Το μοντέλο “στάχτη να γίνει” γιατί κάποιοι ξεπερασμένοι οικονομικοί δείκτες βαφτίζονται ανάπτυξη έχει ξεπεραστεί. Το βλέπουμε από τις εικόνες ανθρώπων με μηχανάκια να πνίγονται σε κάθε νεροποντή, μέχρι τις μετρήσεις για μικροσωματίδια, την ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, την αύξηση των ανισοτήτων και την πραγματική καταβύθιση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας. Οι καλές και δοκιμασμένες πρακτικές άλλων χωρών είναι η δική μας κανονικότητα, με εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα και τον Έλληνα, και αφοσίωση στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πλούτο της πατρίδας μας, και τον μακροπρόθεσμο συμμετοχικό σχεδιασμό.



 

bottom of page