top of page

Oικοσοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, πριν να είναι πολύ αργά!



Ομιλία του Ευρωβουλευτή και Γραμματέα του ΚΟΣΜΟΥ Πέτρου Κόκκαλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα "Εκτίμηση κλιματικού κινδύνου της ΕΕ, λήψη επειγόντων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας στην Ευρώπη".


Ολόκληρη η ομιλία:


Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν ήδη «κρίσιμο» κίνδυνο αποτυχίας των καλλιεργειών και σημαντικές απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.


Οι παράκτιες πλημμύρες και τα κύματα καταιγίδων θα γίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά, με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, τις υποδομές και τις οικονομικές δραστηριότητες της Ευρώπης.


Η φυτική παραγωγή αντιμετωπίζει ήδη σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους με το ενδεχόμενο ελλείψεων και αύξησης των τιμών των τροφίμων.


Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μετατρέπεται γρήγορα σε απειλή για την ανθρώπινη υγεία, την παροχή νερού και την επισιτιστική ασφάλεια.


Αυτά γράφει η χτεσινή πρώτη έκθεση εκτίμησης κλιματικού κινδύνου στην Ευρώπη.


Θέλω να συγχαρώ τον αρμόδιο επιστημονικό φορέα της Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος γιατί όπως είπε η Ρόζα Λούξεμπουργκ «δεν υπάρχει τίποτα πιο επαναστατικό από το να διακηρύσσει κανείς δυνατά αυτό που συμβαίνει.»


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανήθικο από την αδιαφορία για το μέλλον των παιδιών μας, από τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό της συμμαχίας δεξιάς άκρας και της ριζοσπαστικής δεξιάς με πολίτικες ευθέως αντίστροφες από τις επιταγές της επιστήμης.


Και δεν υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό από το να αντιμετωπίσουμε με θάρρος την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε άμεσα προοδευτικές λύσεις ώστε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια εντός των πλανητικών ορίων.


Για να γυρίσω στη Ρόζα, οικοσοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, πριν να είναι πολύ αργά!

bottom of page