top of page

Πέτρος Κόκκαλης στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου



Πέτρος Κόκκαλης: Τα σημάδια της κλιματικής και κοινωνικής κρίσης είναι πάρα πολύ άσχημα. Οι λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται, σε πάρα πολλά μέρη της Ευρώπης, όπως ενσωματώνονται στο Ευρωπαϊκό Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πρασίνων, που υπεγράφη στη Λυόν από 45 Ευρωπαϊκά κόμματα και το οποίο βεβαίως προσυπογράφουμε. Οι Πράσινοι είναι κυβερνητική δύναμη, βρίσκονται σε 7 κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη, κυβερνούν πάνω από 500 δήμους και έχουν παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου με μας έχει φέρει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. 

 

Προωθούν σημαντικές πολιτικές οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της κεντρικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα θέματα του Συμφώνου Σταθερότητος, όπως αυτό αναμορφώθηκε τώρα μετά την πανδημία, για περιπτώσεις όπως είναι οι ζημίες στην Θεσσαλία, των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιες υποδομές, που δεν θα πρέπει να προσμετρούνται στο έλλειμμα της χώρας μας.

 

Στον Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης. 

 

Σημεία της συνέντευξης:

 

Για τα Τέμπη και τα 17 κρυφά έγγραφα την ύπαρξη των οποίων γνωστοποίησε 

 

Δυστυχώς δεν γίναμε σοφότεροι από την Κοινοβουλευτική διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να φτάσουμε εν τέλει στους υπεύθυνους αυτής της υπόθεσης. 

 

Έχω δώσει (τους τίτλους από) τα 17 έγγραφα, τα οποία δυστυχώς αρνείται να δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι έγγραφα που αφορούν και τις απόψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και των Ελληνικών αρχών.

 

Έλληνες βουλευτές, έχουν κάνει αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών να τα δημοσιοποιήσει. Ίσως βοηθήσουν και αυτά με τον τρόπο τους να δοθεί η απάντηση και η αλήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και σε όλη την Ελλάδα που πραγματικά έχει συγκλονιστεί από αυτό το δυστύχημα.

 

Για το ρόλο της Δικαιοσύνης στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη

 

Σε πάρα πολλά ζητήματα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα περιμένουμε “φως από τη Δικαιοσύνη”, αλλά φως δεν βλέπουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε για την υπόθεση των υποκλοπών για την υπόθεση της Πύλου, για την υπόθεση των Τεμπών.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να δει ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πλέον έχουν οδηγηθεί σε έλλειψη εμπιστοσύνης, γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει μια συγκάλυψη πέραν από τις αβελτηρίας. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει πολύ γρήγορα στη χώρα μας.

 

Για την πολιτική κίνηση ΚΟΣΜΟΣ και την μετεξέλιξη της σε πολιτικό κόμμα που θα μετέχει στις ευρωεκλογές, την ταυτότητα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, τι πρεσβεύει, ποιο κενό έρχεται να καλύψει και για ποιο λόγο αποφάσισε την μετεξέλιξή του σε κόμμα.

 

Πρώτα από όλα ο ΚΟΣΜΟΣ θέλει να προσπαθήσει να μπει στην ευρωβουλή και να συμμετέχει στην πολιτική ομάδα των Πρασίνων, στην οποία συμμετέχω και εγώ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια κανένας Έλληνας ευρωβουλευτής δεν βρισκόταν εκεί, όπως και κανένα κόμμα στον Ελληνικό πολιτικό διάλογο δεν μπόρεσε να εκφράσει ευρέως και να εδραιωθεί στον πολιτικό διάλογο εκφράζονται στην την άποψη της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. 

 

Πολλά κόμματα συζητάνε για την κλιματική κρίση, το έχουν με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμά τους, όμως εν τέλει οι πολιτικές που εφαρμόζουν δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ουσιαστικά. 

 

Όλα αυτά τα χρόνια σαν πολιτική κίνηση και την προσπάθεια μέσα στις τάξεις της αριστεράς, πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να υπάρξει και στον ελληνικό πολιτικό διάλογο ένα κόμμα το οποίο θα είναι αφοσιωμένο και προσηλωμένο σε αυτά που πραγματικά μας λένε οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και σε αυτά που ζούμε όλοι μας καθημερινά, 

 

Η προσπάθεια μας θα είναι να φέρουμε λύσεις οι οποίες εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. 

 

Οι Πράσινοι βρίσκονται σε 7 κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη, κυβερνούν πάνω από 500 δήμους και έχουν παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου με μας έχει φέρει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. 

 

Θέλουμε ταχύτερες λύσεις για τα εξοικονομώ, για τον εξηλεκτρισμό, για το ζήτημα της εξάρτησης των φυτοφαρμάκων. Θέλουμε καλύτερους ελέγχους για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, και την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Είναι μία τεράστια πολιτική συζήτηση που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά στην Ελλάδα απέχει.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: η οικολογία επανέρχεται δριμύτερη, ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της κλιματικής κρίσης. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις συγκεκριμένα προγράμματα, εφαρμόσιμα, βιώσιμα, υλοποιήσιμα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

 

Δυστυχώς κ. Χατζηνικολάου δεν επανέρχεται μόνο για αυτή την περίοδο, αλλά έρχεται για το υπόλοιπο της ζωής μας και κυρίως για το υπόλοιπο της ζωής των παιδιών μας, ακόμα και αυτών που δεν έχουν γεννηθεί σήμερα. Τα σημάδια είναι πάρα πολύ άσχημα. Οι λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται, σε πάρα πολλά μέρη της Ευρώπης.

 

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο βέβαια βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Μανιφέστο των Ευρωπαίων Πρασίνων, όπως υπεγράφη στη Λυόν από 45 Ευρωπαϊκά κόμματα και το οποίο βεβαίως προσυπογράφουμε. 

 

Έχει σημαντικές προτεραιότητες οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της κεντρικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα θέματα του Συμφώνου Σταθερότητος, όπως αυτό αναμορφώθηκε τώρα μετά την πανδημία. Για παράδειγμα, οι ζημίες στην Θεσσαλία, των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιες υποδομές δεν θα πρέπει να προσμετρούνται στο έλλειμμα της χώρας μας. 

 

Προτείνουμε ένα τεράστιο φάσμα μιας ραγδαίας αλλαγής που πρέπει να υλοποιηθεί με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι δίκαιος κ. Χατζηνικολάου, δηλαδή να μην μετακυλίεται το κόστος της κλιματικής κρίσης στους πολίτες, αλλά να το επωμιστούν όλοι όσοι έχουν ευθύνη για αυτό.

 

Για το ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΥ

 

Θα αρχίσουμε από την άλλη εβδομάδα να αναδεικνύουμε τους υποψήφιους, οι οποίοι είναι από όλους τους χώρους, αλλά κυρίως της οικολογίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης από το επιχειρείν και φυσικά επιστήμονες.

bottom of page