top of page

Ερώτηση: Αλλαγή νομοθεσίας στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οδηγία 2011/92.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τον περιβαλλοντικό νόμο με τίτλο: "Αλλαγή νομοθεσίας στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οδηγία 2011/92".


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


H ανάκαμψη στην ΕΕ μετά την πανδημία θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση και την απώλεια της βιοποικιλότητας, με επίκεντρο της προσπάθειας την ΕΠΕ. Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση, με διαδικασία φαστ τρακ και χωρίς να λειτουργεί η Βουλή σε πλήρη απαρτία λόγω COVID19, και με την έντονη αντίδραση ΜΚΟ και πολιτών, αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων κ.λπ. Νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων κατά τα οποία δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη έτσι σε αντίθεση με την οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση του Ώρχους (άρθρο 6 παράγραφος 10). Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.


Ερωτάται, επομένως, η Επιτροπή:


1. Eίναι ενήμερη για τις προτεινόμενες μεταβολές στη νομοθεσία; Συνάδουν οι μεταβολές αυτές με την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου;

2. Πιο συγκεκριμένα, συμφωνούν οι παραπάνω ρυθμίσεις με τους στόχους και τις προβλέψεις των αντίστοιχων οδηγιών;

bottom of page