top of page

Βασίλισσα των fake news η άρνηση της κλιματικής κρίσης

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Αμαρυσία έδωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης.


Ακολουθεί η συνέντευξη.



Κύριε Κόκκαλη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ζητήσετε την ψήφο των πολιτών για την Ευρωβουλή; Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι κομίζετε, γιατί θεωρείτε ότι μπορείτε να το επιτύχετε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;


Ασχολούμαι πάνω από δέκα χρόνια με τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω αυτά τα θέματα. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής και πολιτικής μου δράσης γύρω από φλέγοντα ζητήματα, τα οποία αποκτούν υπαρξιακό πλέον χαρακτήρα για τις κοινωνίες μας. Ως εκ τούτου, θέλω να συμβάλω ώστε να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα. Αισθάνομαι μέρος μιας παγκόσμιας στροφής και ενός παγκόσμιου κινήματος που αποκτά ολοένα περισσότερο φωνή στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και  στις απόψεις της κα. Κορτέζ, του κ. Ρουρκ και του κ. Σάντερς στις ΗΠΑ. Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θέτει, ανάμεσα σε άλλα, το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης, συμβαδίζει με τις δικές μου προτεραιότητες, όσο και με αυτές της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ που εκπροσωπώ στο ψηφοδέλτιο. Ως εκπρόσωπος, λοιπόν, της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, θέλω να εκφράσω στο Ευρωκοινοβούλιο την άποψη για έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Μέσα από την καινοτομία και τη νέα τεχνολογία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες και να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο για την επόμενη γενιά. Αυτό είναι το πρόσημο της υποψηφιότητάς μου και για αυτά θα αγωνιστώ στο Ευρωκοινοβούλιο αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους.


Αν εκλεγείτε, ποια θέματα θα θέσετε ως προτεραιότητα;


Στην κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ υιοθετούμε ως πολιτικό πλαίσιο τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ για το 2030, με βασικούς άξονες την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Βασική μας επιδίωξη είναι να συνεργαστούμε με όλο το φάσμα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών για την ανοικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου στην ΕΕ και τη στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα από τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και την ορθή χρήση της νέας τεχνολογίας, η μείωση των ανισοτήτων και η δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε αν ο ΚΟΣΜΟΣ εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Για ποιο λόγο η προεκλογική καμπάνια σας εστιάζεται τόσο πολύ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής;


Πιστεύω ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο της ιστορίας και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Αν τα επόμενα χρόνια δεν σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη και δεν υιοθετήσουμε μια νέα οικονομία, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και η δημογραφική έκρηξη, τότε μας περιμένει ένα δυσοίωνο μέλλον. Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, των εγγονιών μας και της αξιοπρέπειάς μας ως μια γενιά ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο και δεν το έκαναν.


Ποια είναι η άποψη σας για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων ανήκει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ;


Η χρήση του όρου κλιματική αλλαγή είναι μία πολιτική επιλογή, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει φυσικά. Στη δική μας περίπτωση, η κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε συνοψίζεται στην υπερκατανάλωση ενέργειας και έχει ανθρώπους που είναι θύτες και θύματα. Είναι πιστεύω πιο ακριβές να μιλάμε για… (εγ)κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή χρήσης του όρου της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κλιματική αλλαγή συνέβη το 2003 στην Αμερική επί προεδρίας George Bush και αντιπροεδρίας Dick Cheney. Τότε αποφασίστηκε η τακτική προβολής ακόμη και της παραμικρής επιστημονικής αμφιβολίας για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Με δύο λόγια, τότε εφαρμόστηκε η συντεταγμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων για το θέμα της κλιματικής κρίσης, πρακτικής που χρησιμοποιεί σήμερα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η άρνηση της κλιματικής κρίσης αποτελεί τη βασίλισσα των fake news. Είναι ελπιδοφόρο όμως το γεγονός ότι απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, που εφαρμόζει ο Τραμπ ορθώνεται ένα προοδευτικό μέτωπο μέσα από το Green New Deal και τους εκφραστές του, την κ. Κορτεζ, τον κ. Ρουρκ, τον κ. Σάντερς και πολλούς άλλους. Και το προοδευτικό αυτό μέτωπο δεν περιορίζεται μόνο στην Αμερική, υπάρχει παγκοσμίως. Υπάρχει και στην Ευρώπη με τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν να δημιουργήσουν μία δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη. Με αυτές τις δυνάμεις συντασσόμαστε και εμείς.


Αναφέρατε προηγουμένως τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ποια οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε από τη νέα τεχνολογία στην οποία αναφέρεστε;


Η πραγματικότητα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης επιφέρει καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο μοντέλο παραγωγής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, από τις συνθήκες εργασίες και τη διαδικασία παραγωγής μέχρι την κλιματική κρίση. Βρισκόμαστε σε μία ιστορική περίοδο με την επιταχυνόμενη τεχνολογική εξέλιξη, που δημιουργεί νέες προκλήσεις, που απαιτούν κατάλληλες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, ώστε η τεχνολογία να είναι προς όφελος όλων και να μην αποκλείεται κανείς. Ταυτόχρονα, μέσα από τις αλλαγές που δρομολογούνται από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση έχουμε τα εργαλεία να παρέχουμε  λύσεις στις παθογένειες του συστήματος, μέσω της τεχνολογικής και τεχνικής κατάρτισης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ακόμη, οι νέες τεχνολογίες αποτελούν την ευκαιρία να αντιστρέψουμε την πορεία προς κλιματική καταστροφή, μέσα από την ορθή χρήση της ψηφιοποίησης των φυσικών διαδικασιών. Και αυτό είναι κρίσιμο, διότι η κλιματική κρίση έχει διαλυτικές συνέπειες για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και την λειτουργία των κοινωνιών και της οικονομίας.

bottom of page