top of page

Το Επιτελικό Κράτος πνίγει την Τοπική Αυτοδιοίκηση



Γραπτή ερώτηση κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, για το ζήτημα της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο και σχεδιασμό.

 

Όλη η ερώτηση: 

 

Η εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. είναι ο κεντρικός κόμβος για την αναγέννηση της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής εντός του ευρωπαϊκού και του εθνικού πλαισίου. Στους σκοπούς της έχει από την ανάθεση μελετών και την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, μέχρι την υλοποίηση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

 

Το κυβερνών κόμμα χάνοντας το Δήμο της Αθήνας στις πρόσφατες εκλογές, ψήφισε “νύχτα” τροπολογία η οποία φέρνει την Ανάπλαση Α.Ε. υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Αυτή η ενέργεια αντιβαίνει στη Συνθήκη της Λισαβόνας περί αποκέντρωσης και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, στην Περιφερειακή Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για έργα σε τοπικό επίπεδο, στο πρόγραμμα της ΕΕ για την Ορθή Διακυβέρνηση (2021-2027) και της παροχής στήριξης στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, όπως και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού;

bottom of page