top of page

Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στο Στρασβούργο, για τον Αθήνα 9.84


Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την κουβέντα του Πέτρου Κόκκαλη με τη Σοφία Μπερετάνου, για τον Αθήνα 9.84:


  • Εάν θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή και αξιόπιστη ΕΕ θα πρέπει όλα μας τα όργανα να λειτουργούν με γνώμονα τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι μια δύσκολη συνθήκη και χρειάζονται όχι μόνο αποτελεσματικοί τρόποι αποτροπής αλλά και διάσωσης.


  • Οι συνθήκες που διέπουν τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη είχαν υπογραφεί την εποχή που υπήρχαν πολιτικοί πρόσφυγες. Χρειάζεται μεταρρύθμιση αυτού του κανονισμού ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται γύρω μας. Η τεράστια κλιματική κρίση στις χώρες γύρω από την Ευρώπη, δημιουργεί συρράξεις, φτώχεια, δυστυχία επομένως και μεγάλες προσφυγικές ροές που συνεχώς αυξάνονται.

  • Πέραν της αυστηροποίησης των νόμων και των ποινών, η υπογραφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα σημείο -ορόσημο. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αλλαγής των πατριαρχικών προτύπων καταπίεσης των γυναικών και προς μια πραγματική ισότητα. Δυστυχώς και η χώρα μας παραμένει χαμηλά στους σχετικούς δείκτες.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.


bottom of page