top of page

Συζήτηση επικαιρότητας: Μαύρη Ολομέλεια στο Στρασβούργο


Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την επικαιρότητα, καθώς και τα αποτελέσματα της COP 27, υπό τη σκιά του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.


Σε οποιαδήποτε χώρα υπάρχει μεγάλη παραγωγή ορυκτών καυσίμων, είτε πετρέλαιο είτε αέριο, ο κανόνας ο οποίος επιβεβαιώνεται με την εξαίρεση της Νορβηγίας, υπάρχει κρίση στη δημοκρατία, χαμηλό βιωτικό επίπεδο και μεγάλη διαφθορά.


Οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν μαζί με τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιριών παραγωγής. Η τιμή του ήλιου και του αέρα δεν έχει ανέβει καθόλου. Η ενέργεια από αυτές τις πηγές είναι άφθονη, δωρεάν και για όλους/ες.


Η επιστήμη έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν κάνουμε κάτι πολύ σύντομα και πολύ δραστικά θα βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.


Καταλαβαίνουμε ότι πρωτού βρεθούμε σε μη αναστρέψιμα κλιματικά σημεία καμπής, θα βρεθούμε μπροστά σε μη αναστρέψιμα κοινωνικά σημεία καμπής, δηλαδή σε μια μεγάλη πίεση στη δημοκρατική συνοχή της Ευρώπης που θα δημιουργήσει αυτή η κρίση.


Είναι αναγκαία μια μετάβαση που πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αφήσει κανέναν πίσω και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς που είναι ήδη πίσω καταπολεμώντας τα υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας.


Κάθε τόνος εξόρυξης θα φέρει δυστυχία σε εμάς και τα παιδιά μας.


Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα μισά από τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα και όχι να πραγματοποιούμε νέες έρευνες με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες, χωρίς καν σοβαρά οικονομικά οφέλη, καθώς μιλάμε για το 10% επί των κερδών της εκάστοτε πολυεθνικής μετά από πολλά χρόνια.


Χρειάζεται ένα σύγχρονο χωροταξικό για τις ΑΠΕ με βασικούς στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.


bottom of page