top of page

Συζήτηση για τις θαλάσσιες μεταφορές και την ατμοσφαιρική ρύπανση



Στο 4ο Φόρουμ για τον Καθαρό Αέρα της Ε.Ε. συμμετείχε, στο Ρότερνταμ, ο Ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης. Σε συζήτηση για τις θαλάσσιες μεταφορές και την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι απαιτείται απανθρακοποίηση του τομέα της ναυτιλίας, καθώς και ανανέωση των ορίων για την ποιότητα του αέρα στην Ε.Ε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του εξηλεκτρισμού των λιμανιών.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας και αναφέρθηκε στο πακέτο Fit for 55, που ψήφισε η Ε.Ε., όπως και στην αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων. Περισσότεροι από 300,000 πρόωροι θάνατοι ετησίως αποδίδονται στην αέρια ρύπανση, ανέφερε ακόμα ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας πως τα ευρωπαϊκά όρια ποιότητας αέρα θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Θα πρέπει, είπε επίσης, να παρακολουθούνται τα επίπεδα αέριας ρύπανσης, ώστε να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όσον αφορά στο ζήτημα του εξηλεκτρισμού, υπογράμμισε ότι απαιτούνται υποδομές και παράλληλα δήλωσε ότι θα πρέπει να δίνονται κίνητρα στους διαχειριστές των λιμανιών για την φιλοξενία πλοίων χαμηλών εκπομπών.


Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε, επιπλέον, πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα, ώστε να εξελιχθεί η τεχνολογία της ενεργειακής αποδοτικότητας των πλοίων και τόνισε, τέλος, ότι είναι υποστηρικτής της διεθνούς συνεργασίας.


bottom of page