top of page

Στρογγυλή Τράπεζα για το Περιβάλλον και το ΑΕΠ


Σήμερα ξεκίνησε ένας νέος θεσμός, η «Στρογγυλή Τράπεζα για το Περιβάλλον» (Climate Roundtables), μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Πέτρου Κόκκαλη για ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την κλιματική δράση, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η σημερινή τράπεζα είχε θέμα «ΑΕΠ και Εναλλακτικοί Δείκτες» για την οικονομία και την κοινωνία. Πέραν του διοργανωτή και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, θα μετέχουν ο Heriberto Tapia, Senior Researcher and Policy Specialist, United Nations Development Programme, lead researcher του Human Development Report, που παρουσίασε τη νέα Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (2020 Human Development Index), και η Rebecca Humphries Senior Public Affairs Officer – WWF European Policy Office, που παρουσίασε την έκθεση της WWF για το Wellbeing Economy.

Η θέση των τριών ομιλητών ήταν πως το ΑΕΠ δεν μπορεί να αποτυπώσει ικανοποιητικά ούτε την ευημερία των πολιτών μίας κοινωνίας, ούτε την εξέλιξη των ανισοτήτων εντός αυτής. Αντιθέτως, το ΑΕΠ ως οικονομικός δείκτης έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για να συγκαλύψει τη στασιμότητα της μεσαίας και εργατικής τάξης, όσο και την εκτόξευση των ανισοτήτων που σύμφωνα με τον Πικεττύ, αποτελεί επιλογή, όχι αναγκαιότητα.

Πέρα από την προβληματική χρήση του δείκτη για την κοινωνία, το ΑΕΠ παραποιεί ή αποκρύπτει την εικόνα και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα πολλών επιλογών και επενδύσεων, που αν μετριόντουσαν διαφορετικά θα αποτυπωνόταν το πραγματικό και μακροπρόθεσμο κόστος τους. Ένα κόστος που αποτυπώνεται με σαφήνεια, για κάποιον που παρακολουθεί τους παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, στόχους που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στο τέλος της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως: «Κάναμε μία επίκαιρη συζήτηση, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, μία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας ενόψει των παρωχημένων προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη και των κυβερνητικών επιλογών.»


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση εδώ.

bottom of page