top of page

Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα!

Ομιλία στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη.



Το 2015, στο αποκορύφωμα της πολυμερής συνεργασίας, όλες οι χώρες του κόσμου υπέγραψαν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το πολιτικό δίδυμο πρόγραμμα της Συμφωνίας του Παρισιού, μια καθολική γλώσσα τεκμηριωμένης πολιτικής, για την προστασία της ανθρωπότητας από την κλιματική κατάρρευση και τις ακραίες ανισότητες έως το 2030.

Σήμερα βρισκόμαστε στο ημίχρονο. Χάνουμε οικτρά.


Περισσότερη φτώχεια και περισσότερη πείνα, κλιμακούμενες ανισότητες, εκτεταμένες ένοπλες συγκρούσεις και αστάθεια, προβλήματα χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες και κλιματική κρίση που καταστρέφει τον βιότοπο μας μπροστά στα μάτια μας, όσο εμείς συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις εκπομπές.


Δεν χρειάζεται να είναι έτσι!


Σήμερα, το 2023, το να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη θα ζουν ειρηνικά και θα έχουν αξιοπρεπή διαβίωση δεν είναι ουτοπική σκέψη, αλλά μια απολύτως πιθανή πολιτική εναλλακτική και επομένως η συλλογική μας κολοσσιαία πολιτική αποτυχία.


Η Σύνοδος Κορυφής για τους ΣΒΑ στη Νέα Υόρκη και η πολιτική δήλωση που υιοθέτησαν οι παγκόσμιοι ηγέτες, ήταν ένα καμπανάκι για τις επείγουσες αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουμε, για να διασφαλίσουμε την ευημερία όλων, εντός των πλανητικών ορίων και να κρατήσουμε την υπόσχεση «να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».


Οι ΣΒΑ παραμένουν ο μοναδικός πολιτικός οδικός μας χάρτης για να προχωρήσουμε μπροστά, σε έναν κόσμο με αξιοπρέπεια και ευημερία, με αλληλεγγύη και ασφάλεια.


Σήμερα, για να γίνει αυτό,πρέπει να έχουμε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη μέτρηση της προόδου, υπερβαίνοντας το ΑΕΠ.


Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα!


Το κάνουμε ήδη ενσωματώνοντας τους ΣΒΑ στο ευρωπαϊκό εξάμηνο και αναπτύσσουμε εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου στις περιφέρειες που θα πρέπει να αποτελούν μέρος των επόμενων χρηματοδοτικών οργάνων της πολιτικής συνοχής.


Ωστόσο, πρέπει, στην αρχή της επόμενης θητείας να δώσουμε μια σταθερή πολιτική υπόσχεση, να υπερβούμε την παρακολούθηση και να δεσμευτούμε να προσφέρουμε δεσμευτικά, συγκεκριμένα και στοιχειοθετημένα αποτελέσματα για καθέναν από τους 169 στόχους των ΣΒΑ.


Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που κλείνει γρήγορα, για να προσφέρουμε έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και κλιματικής ασφάλειας.


Έχουμε ακόμη ένα ημίχρονο για να το κερδίσουμε, αλλά πρέπει να παλέψουμε μαζί σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό.


Γιατί όντως εξαρτάται!

bottom of page