top of page

Ομιλία του Πέτρου Κόκκαλη στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών 2023

Ομιλία του Πέτρου Κόκκαλη , ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών 2023, στη Νέα Υόρκη



Από τις 17-19 Ιουλίου διεξήχθη, στη Νέα Υόρκη, το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών, το φετινό θέμα του οποίου ήταν «H επιτάχυνση της ανάκαμψης από τη νόσο του κορωνοϊού και η πλήρης εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα». Ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε στο Parliamentary Forum, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Από πολλές απόψεις, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι μια υπάρχουσα πέρα από το ΑΕΠ μετρική, η οποία είναι καθολικά συμφωνημένη πολιτικά και είναι επίσης καθολικά εφαρμόσιμη. Είναι μια κοινή γλώσσα με μετρήσιμες, τεκμηριωμένες πολιτικές μετρήσεις, 169 στόχους, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως μετρήσεις πέραν του ΑΕΠ. Και αυτό αφορά την απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία βρίσκεται στην καρδιά τόσο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας όσο και των ΣΒΑ, να μην μείνει κανείς πίσω.


Αυτό είναι δικαιοσύνη, και αυτό δεν αποτυπώνεται από το ΑΕΠ. Η κλιματική δικαιοσύνη, η οποία θα καλύπτει όλες τις τάξεις, όλες τις γενιές και όλα τα έθνη, για να επιτευχθεί μια μαζική αλλά δίκαιη μετάβαση σε έναν ασφαλέστερο, καθαρότερο, υγιέστερο, πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Αυτό είναι πέρα από το ΑΕΠ και ανοίγει τη συζήτηση για το Bretton Woods του 21ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά αυτού του υψηλού επιπέδου πολιτικού φόρουμ».


bottom of page