top of page

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για τον Κλιματικό Νόμο



Ζούμε σε έναν κόσμο που απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και αυτή είναι η έννοια ενός Κλιματικού Νόμου.

Η επιτυχία της Κλιματικής Δράσης δε θα βασιστεί μόνο σε τεχνολογικές και οικονομικές καινοτομίες αλλά κυρίως σε πολιτικές. Αυτή ήταν και η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, ο οποίος θέτει επιστημονικά μετρήσιμους στόχους σε βάθος 30ετίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μαθήματα από τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο και να παρουσιάσει έναν νομοσχέδιο με περισσότερο σεβασμό και με μεγαλύτερο όραμα. Παραμένει εγκλωβισμένη στην αυτορρύθμιση της αγοράς, εισάγοντας πάλι την έννοια της ατομικής ευθύνης, την ώρα που χρειαζόμαστε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Ελληνικός Κλιματικός Νόμος πρέπει να δώσει ένα σήμα στην αγορά, να εξασφαλίσει ασφάλεια για τους πολίτες και να δώσει τη σωστή κατεύθυνση με δεσμευτικούς στόχους.

Αντ'αυτού, αποτυγχάνει να θεσπίσει μια ανεξάρτητη επιστημονική αρχή, η οποία είναι η βάση της Κλιματικής Δράσης σε όλον τον κόσμο.

Αποτυγχάνει να θέσει ζητήματα ενεργειακής δημοκρατίας, να προάγει τις ενεργειακές κοινότητες και να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια, καθώς την ίδια μέρα που εκδόθηκε, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητάει την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε κάθε Δήμο.

Το σχέδιο του Ελληνικού Κλιματικού Νόμου δεν είναι στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δεν θέτει κομβικά ζητήματα όπως αυτά της Κλιματικής Δικαιοσύνης και των Κλιματικών Προσφύγων.

Η Κυβέρνηση απέτυχε να οικοδομήσει τη συναίνεση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταψήφισή αυτού του νομοσχεδίου από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως ανεπαρκές και μη επιστημονικό. Οι Κλιματικοί Νόμοι θα πρέπει να αποτελούν πεδία συναίνεσης με δικαιοσύνη και διαφάνεια, αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτήν τη ραγδαία μετάβαση.

Θα πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε στις πολιτικές καινοτομίες που απαιτούνται ώστε να μπούμε σε αυτήν την καινούρια εποχή των πολύ μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας για τις επόμενες γενιές.

*Από τη χθεσινή ομιλία στη διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου και ειδική μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο.

bottom of page