top of page

«Ο κλιματικός αγώνας είναι προνομιακό πεδίο για όλα τα προοδευτικά κόμματα»



Στην τηλεοπτική εκπομπή «Kontra 24» μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε: «Οι άνθρωποι, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική καταστροφή, είναι εκείνοι που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την κλιματική κρίση. Για παράδειγμα, η καταστροφή στη Ρόδο ή στη Β. Εύβοια αφορά στο ζήτημα της ζημίας και της απώλειας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν κάτι, για να καταστραφεί ο τόπος τους. Είναι το αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής αδράνειας δεκαετιών. Η κλιματική δικαιοσύνη συζητήθηκε ως θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε πως η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Για να επιτευχθεί ο μετριασμός της αύξησης, απαιτείται η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, δεν πρέπει να επιτραπεί καμία νέα εξόρυξη. Είναι εγκληματική η προσπάθεια αναχαίτισης της ‘’πράσινης’’ μετάβασης. Όλες μας οι υποδομές κατασκευάστηκαν με άλλες τεχνικές προδιαγραφές. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».


Δήλωσε, επιπλέον: «Έχω τοποθετηθεί κάθετα κατά οποιασδήποτε εξόρυξης και για ηθικούς, ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς. Η Ευρώπη έχει ψηφίσει την δέσμευσή της σε μηδενικό άνθρακα έως το 2050. Η κατεύθυνση των εξορύξεων είναι λάθος».

Ανέφερε, επίσης: «Ο κλιματικός αγώνας είναι προνομιακό πεδίο για όλα τα προοδευτικά κόμματα. Και αυτό γιατί είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι η αγορά αυτορρυθμιζόμενη θα προλάβει να κάνει όλα όσα πρέπει. Χρειάζεται ένα στιβαρό, λειτουργικό Κράτος, το οποίο θα κατευθύνει την αγορά, τις επενδύσεις, θα προστατεύσει την κοινωνία και θα φέρει δικαιοσύνη. Πρέπει να λάβει χώρα ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, με τρόπο ανθρωποκεντρικό και συμπεριληπτικό».


bottom of page