top of page

Να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων από τις θαλάσσιες μεταφορές

Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος #ENVI και της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού #TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την πρώτη Περιβαλλοντική Έκθεση Ευρωπαϊκών, Θαλάσσιων Μεταφορών (EMTER)":


Αυτή η έκθεση αποτελεί κάλεσμα για αφύπνιση και άμεση δράση, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο τομέα θαλάσσιων μεταφορών, με μηδενικές εκπομπές τόσο στη θάλασσα, όσο και στoν ελλιμενισμό, προστατεύοντας τους πολίτες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αποτρέποντας την απώλεια της βιοποικιλότητας και μετριάζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικά παραδείγματα από έναν συνδυασμό επιβάρυνσης της υγείας των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας, καθώς και περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν κενά στην υλοποίηση.

Έκθεση που δημοσίευσε χθες η Transport & Energy έδειξε ότι η γενέτειρά μου, το πολύ αστικό λιμάνι του Πειραιά, είναι το τρίτο πιο ρυπογόνο λιμάνι στην Ένωση, με αποτέλεσμα την αύξηση των πρόωρων θανάτων και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.

Το λιμάνι εκπέμπει 206 χιλιάδες τόνους CO2 ετησίως στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, στο εθνικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν περιλαμβάνεται καμία επένδυση για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (στα πλοία) από την ξηρά.

Λίγα μίλια πιο κάτω από την ακτή, ένα σπάνιο κήτος, μια φάλαινα, στην πραγματικότητα, βρέθηκε τραυματισμένο στα ρηχά νερά του Σαρωνικού.

Αυτό το είδος ζει συνήθως σε ενδιαιτήματα βαθέων υδάτων, τα οποία, ωστόσο, επηρεάζονται άμεσα από την υποθαλάσσια ηχορύπανση που εκπέμπεται από πλοία που ασχολούνται με την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων και χρησιμοποιούν τεχνητές σεισμικές δονήσεις για την ανίχνευση υδρογονανθράκων.

Η νεαρή φάλαινα δυστυχώς βρέθηκε χθες νεκρή στην περιοχή.

Και πάλι, το εθνικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν περιλαμβάνει καμία επένδυση για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η παρουσίαση αυτής της έκθεσης σήμερα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και δικαιώνει τα αιτήματά μας για άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, για τον περιορισμό της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων από τις θαλάσσιες μεταφορές και για την ανάγκη επενδύσεων σε μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Αυτή η έκθεση μάς δίνει μια σταθερή βάση για να χαράξουμε πολιτική.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εισηγητές και ανυπομονώ για τις επόμενες εκδόσεις, οι οποίες ελπίζω να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 (Ζωή στο Νερό).

Σας Ευχαριστώ!

bottom of page