top of page

Να ιεραρχηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, τοποθετήθηκε σήμερα κατά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), Inger Andersen, στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την νέα Έκθεση σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για το λόγο. Σας ευχαριστώ και εσάς κα. Άντερσεν για τη συμπερίληψη του Κεφάλαιο 4 σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία και ειδικά μίας πράσινης ανάκαμψης που είναι αναγκαία.

Είναι μέτρα που μπορούν να υποστηρίξουν συγχρόνως μία ταχεία ανάκαμψη υψηλής απασχόλησης και δημοσιονομικά ορθής οικονομικής ανάκαμψης, σε μία μετάβαση μειωμένου άνθρακα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μία στρατιά πιεστικών προβλημάτων, όπως είναι η μόλυνση του αέρα, η εισοδηματική ανισότητα και η οικονομική ανισότητα, η κακή ποιότητα ζωής, αλλά και οι διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Αυτό που δεν πετυχαίνουμε ακόμη με αυτά τα μέτρα, όπως καταλήγετε και εσείς στην Έκθεση σας, είναι η αξιοποίηση της τεράστιας ευκαιρίας που έχουμε για να χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία για τη στήριξη μίας μετάβασης σε μειωμένο άνθρακα. Κι αυτό συμβαίνει, παρότι γίνεται σαφές στην Έκθεση σας πως κάθε αναβολή σε δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, θα μας οδηγήσει σε βέβαιη αποτυχία επίτευξης των στόχων του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

bottom of page