top of page

Να γίνουμε στην πράξη αλληλέγγυοι στα θύματα της Κλιματικής Αλλαγής.


Ενάντια στο μύθο που θέλει την κλιματική αλλαγή να είναι δήθεν ένα κυκλικό φαινόμενο, φυσικής καταστροφής και αναγέννησης του πλανήτη μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου εν αναμονή του ετήσιου SOTU. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα επιστημονικά πορίσματα που αποτυπώνονται στην 6η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η Κλιματική Αλλαγή ορίζεται ως απολύτως ανθρωπογενής, καθιστώντας απολύτως υπεύθυνους όσους πολιτικούς και κυβερνήσεις δεν έλαβαν μέτρα στο παρελθόν, αλλά κυρίως όσους δεν λάβουν εφεξής.


Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις φωτιές στην Εύβοια, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό μέτρα και κονδύλια για τα θύματα τέτοιων ανθρωπογενών καταστροφών.


Όλοι μας βιώσαμε ένα καλοκαίρι κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών καταστροφών ακόμη και σε χώρες με υπερσύγχρονες δημόσιες υποδομές και αναβαθμισμένη πολιτική προστασία.


Όπως καθιστά σαφές η έκθεση του #IPCC, αυτές οι καταστροφές δεν είναι φυσικές. Δεν είναι «θέλημα Θεού», αλλά τα αποτελέσματα όσων έκαναν, ή για την ακρίβεια όσων δεν έκαναν οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με την επιστήμη, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για την προσαρμογή και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το κλίμα δεν είναι ζήτημα «ανωτέρας βίας, αλλά αποτέλεσμα της αδυναμίας πολιτικών και κυβερνήσεων να εκπληρώσουμε το βασικό μας καθήκον, της προστασίας της ζωής, της υγείας και των περιουσιών των πολιτών.


Στη χώρα μου κάηκαν 150.000 εκτάρια δημιουργώντας τους πρώτους κλιματικούς πρόσφυγες. Ή μήπως να τους ονομάσουμε μετανάστες; Τί σημαίνει η Δίκαιη Μετάβαση για αυτούς; Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης εγγυάται ότι δε θα μείνει κανένας πίσω και ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει στα πρότυπα της κλιματικής δικαιοσύνης.


Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους ανθρώπους, των οποίων η ζωή καταστρέφεται ανθρωπογενείς κλιματικές καταστροφές.

Πρέπει κατεπειγόντως να επανασχεδιάσμουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τη δομή και τον όγκο, για να είναι ικανό.


Δεν μπορούμε απλώς να στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τα θύματα των πράξεών μας, ή της απραξίας μας.

bottom of page