top of page

Νέα από τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ευρώπη - Απρίλιος 2023



· H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας έως και τις 14 Μαΐου. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Γεωργίας επιβραβεύουν επιχειρήσεις και φορείς της αξιακής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων για καινοτόμα, βιώσιμα και πρωτότυπα έργα που δίνουν πραγματική προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.


· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα 3 Απριλίου έλαβε επιστολή από πέντε χώρες της ΕΕ, για τη λήψη μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αυξημένων εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ποσοστώσεων και δασμών για τον περιορισμό των ουκρανικών εισαγωγών σιταριού. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε στις 19 Απριλίου προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των αγροτών στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την πτώση των τιμών των σιτηρών,


· Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στις 20 Απριλίου τη θέση της για τροποποίηση της πρότασης για την καταχώριση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, εισήχθησαν διατάξεις για την καλύτερη προστασία των ΓΕ στο διαδίκτυο, ενώ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα προειδοποίησης για την παρακολούθηση της καταχώρισης προϊόντων ΓΕ ανά τομέα.


· Στις 13 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία δείχνει ότι το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθε σε 401,5 δις. ευρώ το έτος 2022, με θετικό εμπορικό ισοζύγιο 58 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο. Το 2022, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφτασαν τα 229,8 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2021. Τα δημητριακά, τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές. Οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν σε αξία κατά 32% το 2022, σε σύγκριση με το 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει εισαγωγές αξίας 172 δις. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών, ιδιαίτερα των ελαιούχων σπόρων και του καφέ.


· Στις 21 Απριλίου η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των υφιστάμενων προτύπων εμπορίας στα φρούτα, τα λαχανικά, τους χυμούς, τις μαρμελάδες, το μέλι, τα πουλερικά και τα αυγά, ώστε να προσανατολίσουν τους καταναλωτές σε μια πιο υγιεινή διατροφή και να συμβάλουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Οι προτάσεις της Επιτροπής αφορούν στην επισήμανση καταγωγής, στην συσκευασία, στις ενδείξεις στους χυμούς φρούτων, στην περιεκτικότητα των μαρμελάδων σε φρούτα και στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των αυγών

bottom of page