top of page

«Κατεπείγουσα η ριζική και συστημική αλλαγή των οικονομιών και κοινωνιών μας»



Το συνέδριο «Beyond Growth 2023» έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες μεταξύ 15 και 17 Μαΐου. Στόχος ήταν η συζήτηση γύρω από πολιτικές για βιώσιμη ευημερία στην Ευρώπη, στη βάση μίας ζητούμενης συστημικής αλλαγής για μία οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, που συμμετείχε και συντόνισε πάνελ με τίτλο «Unlocking a just and sustainable economy through Universal Basic Services» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όπως είναι καταφανές πια, το οικονομικό μας μοντέλο, ειδικά στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή του, ως η επιδίωξη μίας αέναης ανάπτυξης που βασίζεται στην ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την ανεύθυνη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχει κανιβαλίσει τα θεμέλια της προόδου, την ανάγκη για έναν υγιή πλανήτη και ένα ισχυρό κοινωνικό ιστό.


Οι πολλαπλές και επίμονες κρίσεις που ακολουθούν αυτό το μοντέλο, αποκαλύπτουν πόσο κατεπείγουσα είναι η ριζική και συστημική αλλαγή του τρόπου που οργανώσαμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, του τρόπου που δρούμε.


Χρειαζόμαστε μία άμεση μετατόπιση σε ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και συμπεριληπτικό μοντέλο που θα διασφαλίσει την ευημερία των πολιτών, εντός πλανητικών ορίων.


Η μετάβαση σε μία δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία απαιτεί καθολική πρόσβαση στα βασικά της ζωής, σε όσα χρειάζεται κάποιος για να ζήσει ικανοποιητικά, τώρα και στο μέλλον. Μεταφορές, τροφή, πρόσβαση σε πληροφορία και εκπαίδευση, δημοκρατία, υγεία και στέγη. Αυτό σημαίνει περισσότερα δημόσια αγαθά και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες».



bottom of page