top of page

Κάλυψη με 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την Ευρώπη - REPowerEU


Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων #ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια της ανταλλαγής απόψεων με την #Κομισιόν σχετικά με τη δράση "#REPowerEU: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια".


Από τη μέρα της Ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, έχουμε πληρώσει στην πολεμική μηχανή του Πούτιν πάνω από 17 δις ευρώ (για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων).


Υπάρχει μια συζήτηση για εμπάργκο στα Ρώσικα ορυκτά καύσιμα, μια ηθική στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στις ζωές που χάνονται καθημερινά από αυτά τα λεφτά.


Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει από μόνη της να κόψει την παροχή των ορυκτών καυσίμων.


Πιστεύω ότι είναι ανήθικο και ανεύθυνο για την Κομισιόν, να μην έρχεται με ένα σχέδιο για ενεργειακή κάλυψη με 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμα κι αν δεν είναι από επιλογή.

Θα εκτιμούσα από την Κομισιόν να ζητήσει από τους συννομοθέτες να ενισχύσουν το στόχο για το 55% (μείωση των εκπομπών). Θα πρέπει να καταλήξει στις σωστές προτάσεις για το REPowerEU και για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Ήρθε η ώρα να φέρουμε αυτήν την πρόταση στο τραπέζι.


Τέλος, από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνεται το κομμάτι της αποκατάστασης της φύσης στην ανακοίνωση, τί θα γίνει με αυτό το ζήτημα στα πλαίσια του REPowerEU όσον αφορά την αυξημένη διαθεσιμότητα αδειοδότησης και διάνοιξης δρόμων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;


bottom of page