top of page

Η Ταξονομία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ερυωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ομιλία στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της κατ’εξουσιοδότηση πράξης για την κλιματική ταξινομία.



Μια αληθινή κλιματική, πολιτική και χρηματοδοτική καινοτομία, ένα μη δεσμευτικό αλλά ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιεί στόχους που βασίζονται στην επιστήμη, για να συμβάλει στην εξάλειψη του greenwashing και στη συγκέντρωση ιδιωτικών επενδύσεων σε δραστηριότητες που συμβάλλουν σημαντικά στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της Ένωσης.


Από την άλλη πλευρά, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη που βαφτίζει αυθαίρετα ως πράσινο το ορυκτό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, αποτελεί τη χειρότερη στιγμή της Επιτροπής.


Θα τραυματίσει οριστικά την ακεραιότητα της ταξινομίας δυναμιτίζοντας την επιστημονική της βάση και θα καταστρέψει την αξιοπιστία της δράσης για το κλίμα της Ένωσης, εμμένοντας στη δολοφονική πλάνη με την κάμψη της επιστήμης προς τις σκοπιμότητες των αγορών, περιμένοντας το πλανητικό σύστημα να εισέλθει σε πολιτικούς συμβιβασμούς, αντιμετωπίζοντας την έκτακτη κλιματική ανάγκη σαν να μην τρέχει τίποτα.


Το χειρότερο, είναι μια πράξη πολιτικού χλευασμού, καθώς περιλαμβάνει δύο διαφορετικές πηγές ενέργειας που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν διαφορετική μεταβατική αξία προκειμένου να αποσπάσουν τις ψήφους σας.


Ας μην επιτρέψουμε αυτό το σοβαρό λάθος.


Ας αντιταχθούμε στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη, ας σώσουμε την ταξινομία και ας περιμένουμε μια καλύτερη πρόταση.

bottom of page