top of page

«Η σύμπλευση Ευρωκοινοβουλίου-Μπάιντεν αμφισβητεί την ιερή αγελάδα του νεοφιλελεύθερου δόγματος»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή.



«Η πρόταση της Αριστεράς, για τη στήριξη του αιτήματος της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου για την άρση της προστασίας της πατέντας, υπερψηφίστηκε από τους Σοσιαλιστές και ένα μέρος του Λαϊκού κόμματος, χωρίς όμως τη ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης.

«Η σύμπλευση του Ευρωκοινοβουλίου με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είναι μία μεγάλη στιγμή γιατί αμφισβητείται η ιερότητα της πατέντας και η ιερή αγελάδα του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Πραγματικά, πρόκειται για μεγάλη ρωγμή στην οποία οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μία φορά, δεν συμφώνησαν ούτε με την πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκουν».

Αναφερόμενος στην πρόταση Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι είναι σπουδαία γιατί η αμερικανική κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν θα τελειώσει με την πρώτη και δεύτερη δόση των εμβολιών.


«Δεν φτάνουν τα εμβόλια που έχουμε χρηματοδοτήσει και προαγοράσει. Πρόκειται για ρωγμή που προέρχεται από την ίδια τη φύση που μας αναγκάζει να απορρίψουμε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και να επιστρέψουμε στον ανθρωπισμό και στην επιστήμη. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όσο δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι στον πλανήτη, τόσο ο ιός θα μεταλλάσσεται, επιβεβαιώνοντας την πρόταση του ΠΟΥ που αναφέρει ότι κανένας δεν θα είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς.

Η έγκριση της άρσης τους καθεστώτος των πνευματικών δικαιωμάτων σηματοδοτεί τεράστια αλλαγή στο οικονομικό σύστημα και δείχνει την προσπάθεια να ξεφεύγουμε από την ιστορία της λιτότητας και την νεοφιλελεύθερη πολιτική που λέει ότι το κράτος είναι μόνο για να εγγυηθεί δικαιώματα ιδιοκτησίας, την ασφάλεια και τον στρατό. Φύγαμε από αυτή την πολιτική Τραμπ και τώρα πηγαίνουμε σε μία εποχή που πρέπει να θεραπεύσουμε τις ανισότητες αλλά και το περιβάλλον που είχε μεγάλο ρόλο στην υγειονομική κρίση».


Αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, ο κ Κόκκαλης σημείωσε ότι χρειάζεται δημοκρατικός έλεγχος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της μεγάλης ευρωπαϊκής κατάκτησης στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. «Εφόσον το κράτος ανέλαβε την ευθύνη του εμβολιασμού του πληθυσμού, πρέπει να έχει τα στοιχεία και να εξασφαλίζει ότι ο τρόπος διαφύλαξης των δεδομένων, θα είναι πανευρωπαϊκός και πάνω στη σύμβαση της μεγάλης κατάκτησης στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το GDPR που είναι ένας πυλώνας που διαφοροποιεί την Ευρώπη από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Link: https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/387405_megali-stigmi-gia-tin-eyropi-i-psifisi-tis-arsis-ton-patenton-thliberi-i

bottom of page