top of page

Η πρόκληση της ανακύκλωσης των πτερυγίων ανεμογεννητριών στην Ε.Ε.



Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσαν 18 Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, αναφορικά με την πρόκληση της ανακύκλωσης των πτερυγίων ανεμογεννητριών, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.


Στην ερώτηση αναφέρεται: «Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της ανακύκλωσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών, κάτι που είναι δύσκολο, καθώς τα υλικά – ίνες γυαλιού και πλαστικά πολυμερή – δεν μπορούν να διαχωριστούν εύκολα.


Εκτός από το κόστος της ίδιας της διαδικασίας ανακύκλωσης, όταν η βιομηχανία προσπαθεί να εκθέσει αυτό το υλικό σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να διαχωριστούν οι ίνες από το πολυμερές, τα πλαστικά μέρη αποικοδομούνται και οι ίνες γυαλιού καταστρέφονται. Αυτοί οι περιορισμοί οδηγούν σε ανεπιτυχή διαχείριση απορριμμάτων, η οποία βλάπτει το περιβάλλον.


Έπειτα από τα παραπάνω:


1. Σκοπεύει η Επιτροπή να υποστηρίξει δράσεις για την επιτάχυνση της κυκλικότητας των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας;


2. Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει ποιά περαιτέρω μέτρα θα λάβει για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης στην ΕΕ;».


bottom of page