top of page

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί δράση από όλους μας


Είμαι βαθιά απογοητευμένος από τις ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο Βόλο και γενικότερα στην Ελλάδα. Η ρύπανση του αέρα είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον και απαιτεί άμεση δράση.


Από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς ανεξάρτητα από το που ζει. Σήμερα η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και μία βασική αιτία πρόωρων θανάτων. Με βάση το ευρωβαρόμετρο οι Ευρωπαίοι πολίτες προσδιορίζουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία ως πολύ σοβαρό πρόβλημα.


Μόνο στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από την έκθεση σε αέριους ρύπους ανήλθαν γύρω στις 15.000 ετησίως που σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πάνω από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα.


Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει συγκεκριμένα όρια για την ποιότητα του αέρα αλλά και την υποχρέωση εφαρμογής σχεδίων για τη διασφάλισή της.


Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δυο μεγάλες πόλεις την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λόγω συνεχούς υπέρβασης των ορίων αιωρούμενων σωματιδίων και τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ - κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, από το 2010 έως και το 2020. Επειδή δεν κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου κάτω από τις οριακές τιμές όπως ορίζει η οδηγία 2008/50/ΕΚ και απέτυχε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ορίζει η οδηγία για την εκπόνηση σχεδίων για την ποιότητα αέρα.


Η πόλη του Βόλου υφίσταται και αυτή, εδώ και καιρό, βάση μετρήσεων του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης που προέρχεται από την τσιμεντοβιομηχανία και από τη καύση σκουπιδιών.


Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα που επιχειρείται σήμερα στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για μηδενική ρύπανση είναι ένα σημαντικό βήμα .


Επιδιώκει

  • - μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των τιμών των ανώτατων ορίων αέριων ρύπων με τις συστάσεις του ΠΟΥ·

  • - περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις κυρώσεις και την ενημέρωση του κοινού·

  • - καλύτερη στήριξη των τοπικών αρχών για την εξασφάλιση καθαρότερου αέρα μέσω της ενίσχυσης της παρακολούθησης, της προσομοίωσης μέσω μοντέλων και των σχεδίων για την ποιότητα του αέρα.

  • Επεδίωξα και κατάφερα να είμαι ο εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς.

  • Οι προτεραιότητές μου:

  • - Πλήρης ευθυγράμμιση των οριακών τιμών των ρύπων που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030 με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ

  • - Ενίσχυση των διατάξεων για τα Σχέδια Ποιότητας Αέρα, τα οποία αποτελούν την «κορωνίδα» της Οδηγίας, ώστε να καλυφθούν νομικά κενά και να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να εκπονήσουν σχέδια με τα κατάλληλα μέτρα ώστε, όταν καταγραφεί υπέρβαση των οριακών τιμών, η περίοδος υπερβάσεως να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ουσιαστικά, διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα για την ποιότητα αέρα - όχι καθυστερήσεις και διαιώνιση του προβλήματος

  • - Ενίσχυση των διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του αέρα - ωριαία ενημέρωση για τους κύριους ρυπαντές - μέσω του Air Quality Index Ενίσχυση των διατάξεων που αφορούν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην αποζημίωση

  • - Διευκρίνιση των διατάξεων σχετικά με την τοποθεσία των σημείων παρακολούθησης


*Από την τοποθέτησή μου στην εκδήλωση της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

bottom of page