top of page

Η απόφαση για δημόσιο έλεγχο στη λιανική τιμή πώλησης της ενέργειας είναι ιστορική.

Π. Κόκκαλης: Η απόφαση για δημόσιο έλεγχο στη λιανική τιμή πώλησης της ενέργειας είναι ιστορική. Να αναδείξουμε τις αρχές μας ως πολυτιμότερες του αερίου επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.


Ο ευρωβουλευτής του Syriza European Parliament Πέτρος Κόκκαλης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στην Ειδική Συνεδρίαση για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, τη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση της Κομισιόν για έλεγχο της λιανικής τιμής πώλησης της ενέργειας, ενώ ζήτησε την άμεση επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές Ρωσικών ορυκτών καυσίμων που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου. Επικρότησε την απόφαση της Κομισιόν για ασφυκτική φορολόγηση στα υπερκέρδη των αγορών ενέργειας ως μέτρο δικαιοσύνης για τα νοικοκυριά που αιμορραγούν και προέταξε για μία ακόμα φορά την επιτάχυνση των ΑΠΕ ως το ικανότερο πολεμοφόδιο απέναντι στον αυταρχισμό, την κλιματική καταστροφή, για πολιτική και κλιματική ασφάλεια.

Όλη η τοποθέτηση του Π. Κόκκαλη: Αγαπητή Πρόεδρε, Αγαπητέ Επίτροπε, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν λίγο, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Repower Europe, που αποτελεί μία ευπρόσδεκτη παραδοχή πως "το αόρατο χέρι της αγοράς" δεν είναι ικανό να προασπίσει ούτε την πολιτική, ούτε την κλιματική ασφάλεια.

Η απόφαση για δημόσιο έλεγχο στη λιανική τιμή πώλησης της ενέργειας είναι ιστορική. Η απόφαση να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων ήταν ζήτημα Δικαιοσύνης για τα νοικοκυριά που αιμορραγούσαν από τις θηριώδεις αυξήσεις των τιμών. Η κρατική βοήθεια πρέπει να στηρίξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όχι τους εταιρικούς ισολογισμούς.

Είναι αυτονόητο, πως την ώρα που επιδιώκουμε την αποδέσμευσή μας από το Ρωσικό αέριο και τον συνακόλουθο γεωπολιτικό εκβιασμό, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες όμηρους της πολεμικής κερδοσκοπίας και του μαυραγοριτισμού.

Πρέπει να ρυθμίσουμε τις στρεβλές αγορές ενέργειας, όπως το TTF του Ρόττερνταμ, όπου η τιμή του ορυκτού αερίου έχει τριπλασιαστεί μετά την Ρωσική εισβολή.

Πρέπει να πάψουμε να πληρώνουμε για τα όπλα που σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό, αγοράζοντας Ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε εβδομάδα.

Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να ασφαλίσουμε τον ουρανό, ας αναδείξουμε τις αρχές μας ως πολυτιμότερες του αερίου επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως έκαναν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάνω από όλα, πρέπει να επιταχύνουμε δραματικά την υιοθέτηση καθαρής ενέργειας και ενεργειακής εξοικονόμησης ως τα κύρια πολεμοφόδια σε μία ειρηνική κινητοποίηση εν καιρώ πολέμου για Δικαιοσύνη και Ελευθερία για να φέρουμε καλές θέσεις εργασίας, ενεργειακή δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

Τα αποτελεσματικότερα πυρομαχικά μας απέναντι στον αυταρχισμό και την κλιματική καταστροφή, το καλύτερο όπλο μας για πολιτική και κλιματική ασφάλεια, είναι η Πράσινη Συμφωνία, μία συμφωνία Ειρήνης που θα ενισχύσει την ΕΕ προκειμένου να επιτύχει στην υπόθεση της Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης.

bottom of page