top of page

Ζητάμε άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών στα λιπάσματα και μια νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική


Τοποθέτησή μου στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα "Η επείγουσα ανάγκη για μια στρατηγική της ΕΕ για τα λιπάσματα και για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη"


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στη χώρα μου την Ελλάδα, οι τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σχέση με την περσινή χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.


Για να συνεχίσουν την παραγωγή οι ευρωπαίοι αγρότες, είναι βασικό να διασφαλιστούν προσιτές τιμές στις γεωργικές εισροές. Οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αλλά αυτά δεν είναι αρκετά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα στην Κρήτη αυτή τη στιγμή οι τιμές των λιπασμάτων για τις ελιές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.


Συχνά θεωρείται ότι η χρήση λιπασμάτων - παράλληλα με τη ρύπανση που δημιουργεί - και οι αποδόσεις των καλλιεργειών αποτελούν αναπόφευκτο συμβιβασμό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτό να αυξηθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων.


Καλούμε την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος των εισροών, στηρίζοντάς παράλληλα τους αγρότες στη μετάβαση σε φυσικές μεθόδους, ενισχύοντας ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα. Ταυτόχρονα πρέπει να προτείνει μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Λιπάσματα.


Βασικός άξονας της Στρατηγικής αυτής πρέπει να είναι η εξισορρόπηση των αποδόσεων και της ανάγκης για εισροές θρεπτικών συστατικών, δηλαδή η αποδοτικότητα χρήσης αζώτου. Παράλληλα με την εξασφάλιση του εφοδιασμού πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία. Έχουμε στη διάθεσή μας τις απαραίτητες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η γεωργία ακριβείας και δεν πρέπει να υποτιμούμε το ρόλο της εκπαίδευσης των αγροτών προκειμένου να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης.


'Ήδη έχει γίνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με την πρόσφατη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα προϊόντα λίπανσης, με σκοπό να προωθηθεί η χρήση λιπασμάτων που παράγονται από οργανικά ή ανακυκλωμένα υλικά. Ακόμη και στον Κανονισμό για τις γεωργικές στατιστικές που ψηφίσαμε χθες στον οποίο είχα την τιμή να είμαι εισηγητής συμπεριλάβαμε το διευρυμένο πεδίο των προϊόντων λίπανσης.


Τέλος θα ήθελα να βάλω στη συζήτηση και τον Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για τη Βιώσιμη Χρήση και Διαχείριση των Λιπασμάτων, ο οποίος εγκρίθηκε από τον FAO to 2019. Ο Κώδικας ουσιαστικά παρέχει ένα πλαίσιο και διάφορες εθελοντικές πρακτικές οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν στη διαχείριση λιπασμάτων.


Όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αγαπητέ Επίτροπε και αγαπητοί συνάδελφοι για να εξασφαλίσουμε ότι οι γεωργοί μας έχουν και θα έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα προϊόντα λίπανσης, σε ανταγωνιστικές τιμές προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

bottom of page