top of page

Ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη σχετικά με τη χρήση του φυτοφαρμάκου γλυφοσάτης


Γραπτή ερώτηση με θέμα: «Απαγόρευση της ουσίας γλυφοσάτης», κατέθεσε ο Πέτρος Κόκκαλης στην Κομισιόν. Την ερώτηση συνυπέγραψαν οι ευρωβουλευτές Malin Bjork (The Left) και Ivan Sincic (NA).


Η γλυφοσάτη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στη φυτοπροστασία, παρά το γεγονός οτι έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο ουσία. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης κατά ένα έτος, παρά την αντίθετη απόφαση των κρατών μελών.


Ολόκληρη η ερώτηση:


«Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει τη γλυφοσάτη στην κατηγορία 2Α δηλαδή ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο ουσία και έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία του.


Η γλυφοσάτη, ως δραστική ουσία, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στη φυτοπροστασία.


Πρόσφατα τα κράτη μέλη μπλόκαραν εκ νέου την πρόταση της Επιτροπής για παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης κατά ένα έτος.


Παρ’ όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας την απόφαση των κρατών μελών, προτίθεται να δώσει παράταση για ένα έτος, ενώ η επαναξιολόγηση της δραστικής ουσίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα είναι διαθέσιμη μόλις τον Ιούλιο του 2023.


Ερωτάται η Επιτροπή


Με βάση τη νέα πρόταση κανονισμού SUR για τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50 % έως το 2030 και την Αρχή της Προφύλαξης προτίθεται να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη και να την αντικαταστήσει με φιλικές προς τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα ουσίες;»

bottom of page