top of page

Εκδήλωση της The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις κλιματικές αποζημειώσεις.


Από την εκδήλωση της The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις κλιματικές αποζημειώσεις.


Ζούμε μια κατάση όπου οι άνθρωποι που είναι λιγότερο υπεύθυνοι για τις κλιματικές καταστροφέςκαι που είναι λιγότερο ικανοί να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της, να προστατευτούν και να ανακάμψουν, καλούνται να τις πληρώσουν από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για αυτές, δηλαδή από τον παγκόσμιο βορρά.


Στην φετινή #COP27 το ζήτημα του Loss & Damage (ζημίες και αποζημειώσες) μπήκε τελικά στην ατζέντα και θα πρέπει η ΕΕ να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα ποσά που συζητούνταν στο παρελθόν δεν αρκούν για να καλύψουν το κομμάτι του loss & damage που ήδη συμβαίνει ή θα συμβεί.


Σαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάναμε έκκληση για τη δημιουργία ενός ταμείου loss & damage, και αναδείξαμε ένα σημαντικό ζήτημα, ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι εκ φύσεως ακατάλληλα για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματικής αλλαγήες και των ζημίων και αποζημειώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για να προχωρήσουμε μπροστά.


Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν μας ενημέρωσε ότι το κόστος loss & damage που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες του Αυγούστου υπολογίζεται στα 40 δις ευρώ. Το Πακιστάν είναι υπεύθυνο για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του Πακιστάν μέχρι σήμερα με ποσό επιδοτήσεων 33 εκατ. Ευρώ. Αυτό είναι λιγότερο από το 1% της ζημιάς που συνέβη.


Τα κέρδη των 7 μεγαλύτερων εταιριών ορυκτών καυσίμων του πλανήτη 173 δις. Δολλάρια για τους πρώτους 9 μήνες, υπολογίζονται να ξεπεράσουν τα 200 δις στο χρόνο. Το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα διαθέσει ο παγκόσμιος βοράς για κλιματικές χρηματοδοτήσεις.


Δεν μπορεί να υπάρξει κλιματική δικαιοσύνη αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

bottom of page