top of page

Δίκαιη Μετάβαση σημαίνει μία νέα κοινωνική κλιματική πρόνοια



Δέσμευση του Επιτρόπου Maroš Šefčovič για κοινωνική κλιματική πρόνοια απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονιστή της LEFT/GUE στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Πέτρου Κόκκαλη κατά την ακροαματική διαδικασία εκλογής του Επιτρόπου στα νέα του καθήκοντα, στην ανάθεση μέρους του χαρτοφυλακίου του απερχόμενου Franz Timmermans.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θύμισε την ρήση του Frans Timmermans πως “η Πράσινη Μετάβαση θα ολοκληρωθεί μόνο αν είναι Δίκαιη Μετάβαση”. Σε αυτή την κατεύθυνση, ρώτησε τον Maroš Šefčovič, πώς θα βοηθήσει η Κομισιόν προκειμένου τα Κράτη-Μέλη να ξεπεράσουν τις αδράνειες και τις δυσκολίες τους, στο δρόμο για μία νέα κοινωνική κλιματική πρόνοια.


Ο Επίτροπος συμφώνησε με τον ευρωβουλευτή πως απαιτείται δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και υπενθύμισε πως η ΕΕ πετυχαίνει ήδη μείωση των θανάτων λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας, με καλές αμοιβές που φέρνει ο ανταγωνισμός της Ευρώπης με την Κίνα και τις ΗΠΑ, σε πράσινη τεχνολογία.


Σε δεύτερη ερώτηση του Πέτρου Κόκκαλη για τις αδράνειες των κρατών σε ό,τι αφορά τις δράσεις του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, ο Επίτροπος συμφώνησε πως η δομές διακυβέρνησης πολλών Κρατών-Μελών ως έχουν σήμερα θα δυσκολευτούν στην διπλή πρόκληση της ταυτόχρονης κλιματικής και κοινωνικής πολιτικής, και πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει η αρωγή της ΕΕ για την εξεύρεση λύσεων σε ό,τι αφορά τις εθνικές πολιτικές.



bottom of page