top of page

Για έναν παγκόσμιο στόχο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή


Eρώτηση του ευρωβουλευτή του Syriza European Parliament, Πέτρου Κόκκαλη στον καθηγητή Δρ. Hans-Otto Pörtner, Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας II της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή IPCC, στα πλαίσια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έκτης έκθεσης αξιολόγησης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων #ENVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:


"Έχω μια ερώτηση σχετικά με την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και συγκεκριμένα για το ποιές είναι οι προσδοκίες σας από την επερχόμενη #COP27, σχετικά με τον επιστημονικά τεκμηριωμένο παγκόσμιο στόχο για την Προσαρμογή, ο οποίος θα αποτελέσει κεντρικό στόχο για την #COP27, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.


Καθώς μιλήσατε ορθά για την ανάγκη μιας πολιτικής για καθαρούς στόχους και προτεραιότητες και για την ανάγκη μέτρησης και παρακολούθησης, ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε έναν Παγκόσμιο Στόχο για την Προσαρμογή;


Πώς μπορούμε να τον περιγράψουμε και πιο συγκεκριμένο πώς θα μπορούσε να συνδεθεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, σε επίπεδο παρακολούθησης και αξιολόγησης της προόδου για την επίτευξή του;


Σας ευχαριστώ!"


Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας ΙΙ του IPCC απάντησε:


"Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον παγκόσμιο στόχο της προσαρμογής και η αρμόδια επιτροπή πραγματικά προσπαθεί να προσδιορίσει όλες τις πτυχές και όλες τις συνιστώσες και να εξαγάγει έναν δείκτη, λαμβάνοντας υπόψιν τις παγκόσμιες εκπομπές. Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η προσαρμογή σε αντίθεση με τα αέρια του θερμοκηπίου που είναι μετρήσιμα. Τώρα το κόστος της προσαρμογής είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί. Το σίγουρο είναι ότι θα αυξηθεί με την μείωση της υπερθέρμανσης και παρότι οι κοινωνικές επιστήμες λένε ότι το ανθρώπινο σύστημα είναι πιο ευέλικτο στην προσαρμογή από ότι τα φυσικά οικοσυστήματα γιατί έχουμε διαθέσιμες τεχνολογίες και μέσα. πιστεύω ότι τελικά ένα εχθρικό περιβάλλον έχει άμεση επίπτωση σε εμάς άρα θα πρέπει κι εμείς να αναδιαμορφώσουμε τη σχέση μας με αυτό."

bottom of page