top of page

Απαιτούνται ενισχύσεις για τη στήριξη των ευάλωτων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Πέτρου Κόκκαλη στον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν για την αναγκαία ενίσχυση των ευάλωτων περιοχών από τα ακραία φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG).

Ο Ευρωβουλευτής μεταξύ άλλων είπε στην τοποθέτησή του:

«Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών πρέπει να εκφράσω τη μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι έχουμε εκδόσει ομόλογα και έχουμε λάβει κονδύλια, τα οποία έχουμε μοιράσει στα κράτη μέλη και αφορούν σημαντικές επενδύσεις για την επίτευξη ανθεκτικότητας, αλλά δεν έχουμε ακόμα πρόταση για το πως θα τα αποπληρώσουμε.

Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι δεν είναι οικονομικά συνετό είναι και πολιτικά απαράδεκτο. Πολλοί συνάδελφοι μίλησαν για τη «στιγμή Χάμιλτον», αφού οι ίδιοι πόροι αποτελούν τεράστια ευκαιρία για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η ερώτησή μου αφορά το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα. Με ποιόν τρόπο θα συμπεριλάβετε σε αυτό τις απαιτήσεις για το ζήτημα της προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή;

Καθώς βιώσαμε τους προηγούμενους μήνες μεγάλες καταστροφές από αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι πλημμύρες στη Γερμανία. Πιστεύουμε ότι το ταμείο ενεργειακής μετάβασης έχει ανεπαρκή κονδύλια αυτή τη στιγμή. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και απαιτούνται ενισχύσεις για την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.»



bottom of page