top of page

Χωρίς αγρότες και χωρίς φύση δεν υπάρχει μέλλον.


Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους της Ευρώπης γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους.


  •  Τα αγροτικά εφόδια, ενέργεια, νερό, λιπάσματα και προϊόντα φυτοπροστασίας, είναι πανάκριβα.


  •  Οι τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε τα προϊόντα τους είναι εξευτελιστικές, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα έως και 600% ακριβότερα.


Εμείς οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι αγρότες αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Επομένως, η όποια χαλάρωση ή καθυστέρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης που βιώνουμε, πλήττει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους αγρότες. Το ζήτημα είναι λοιπόν η προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις άδικες συμφωνίες εμπορίου και από την άδικη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, όπου το 80% των άμεσων ενισχύσεων κατευθύνεται στο 20% των αγροτών και όχι το δήθεν «κόστος της πράσινης μετάβασης».


Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε τέσσερα άμεσα μέτρα:

  1.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να διασφαλίσει ότι τα συμβόλαια μεταξύ αγροτών και εμπόρων καθορίζουν δίκαιες τιμές πώλησης.

  2.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για τα αγροδιατροφικά ολιγοπώλια που χειραγωγούν τις τιμές και φαλκιδεύουν τον ανταγωνισμό.

  3.  Η Επιτροπή πρέπει να προτείνει φορολογία για ουρανοκατέβατα κέρδη στα αγροδιατροφικά ολιγοπώλια. Τα έσοδα αυτής της φορολογίας πρέπει κατευθυνθούν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και σε επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική κρίση.

  4.  Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερο εμπορίου με την Mercosur. Τα προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη πρέπει να τηρούν όχι μόνο τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας αλλά και τα ίδια περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα με τα ευρωπαϊκά.


Η κραυγή επιβίωσης του κάμπου, οι καταγγελίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις που δεν έρχονται και τα έργα προσαρμογής που δεν υλοποιούνται, η ανεπάρκεια των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ, δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η καταστροφή της Θεσσαλίας οφείλεται στην εγκληματική κυβερνητική αδράνεια. Μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης των πόρων της ΚΑΠ, μετά από 5 χρόνια που οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, μετά από την ανυπαρξία διαβούλευσης για το εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, ας κάνουμε επιτέλους την μεγάλη αλλαγή που απαιτείται: Να γίνει η Ελλάδα η χώρα που παράγει την καλύτερη τροφή στον κόσμο.


Χωρίς αγρότες δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και χωρίς φύση δεν μπορούμε να ζήσουμε. Είναι επείγον να αλλάξουμε ριζικά. Κι αυτή η αλλαγή θα κριθεί στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

bottom of page