top of page

Ο νόμος Χατζηδάκη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Περιβάλλον


Ενόψει της διαδικτυακής εκδήλωσης για το Περιβάλλον, που διοργάνωσαν για σήμερα το απόγευμα οι οργανώσεις Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο Κόκκινο Καβάλας ο Πέτρος Κόκκαλης.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου άσκησε κριτική στον προσφάτως ψηφισμένο νόμο για το Περιβάλλον της Κυβέρνησης της ΝΔ.


«Την περίοδο της πανδημίας και με ελλιπή διαβούλευση, πέρασε ο νόμος για το Περιβάλλον, ο οποίος προχωρά στην απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κι όχι στην απλοποίηση, όπως διατείνεται», είπε. Και συμπλήρωσε: «Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο στις συνθήκες επανέναρξης της οικονομίας σε μια διαφορετική βάση, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε σωστά το μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που είναι βασισμένο στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Συμφωνία αυτή έχει σκοπό μέχρι το 2050 να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι και να αναμορφώσουμε όλη τη σχέση μας με το Περιβάλλον και την κατανάλωση. Αυτός ο νόμος δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση».


Στην ερώτηση αν η μπορεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε ο νόμος Χατζηδάκη να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να βεβαιώνεται ότι εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός νόμος. Της θέσαμε ερώτηση για το αν κάποια σημεία του νόμου είναι αναντίστοιχα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα πρέπει να διορθωθούν. Επίσης ρωτήσαμε σχετικά με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών Natura και την υποβάθμιση της διαδικασίας έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και περιμένουμε απαντήσεις. Διατηρούμε και ένα Παρατηρητήριο των αρρυθμιών που θα φέρει αυτός ο νόμος».


Ακούστε τη συνέντευξη:



bottom of page