top of page

Π. Κόκκαλης: Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία

«Η στρατηγική για το κλίμα είναι και η στρατηγική για την ευημερία» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή (20/9), αναφορικά με τις δράσεις του για το Κλίμα, σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.


Δείτε εδώ την παρουσίαση:



Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για το Κλίμα, και ενώ διαρκούσε η μαθητική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς τις επόμενες 100 μέρες από την τελική επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθεί το νέο ευρωπαϊκό deal, το οποίο σε συνδυασμό με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο.


Όπως δήλωσε, θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση κλιματικών δράσεων, καθώς και την τεχνογνωσία που είχε ως αντιδήμαρχος Πειραιά, για καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.


Σημειώνεται ότι ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κόκκαλης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και είναι ο μόνος Έλληνας που θα εκπροσωπήσει το ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.


Οι δράσεις του για το Περιβάλλον


Οι δράσεις του κ. Κόκκαλη θα έχουν διπλή στόχευση: Αφενός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να υπάρξει μια αξιοπρεπής ζωή για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.


Όπως ανέφερε, η πολιτική κίνηση ο ΚΟΣΜΟΣ έχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Αυτή είναι η οριοθέτηση, η χρήση, η διάδοση και η εκπαίδευση γύρω από τους παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί το 2015 από 193 αρχηγούς κρατών.


Συγκεκριμένα, σχεδιάζει τη δημιουργία 17 ομάδων από τον «Κόσμο», καθεμία από τις οποίες θα επεξεργαστεί έναν στόχο, προκειμένου ως το 2021, όπως λέει, να έχουμε προτάσεις για τη χώρα μας και για τους 17 στόχους και το 2030 να είμαστε, γιατί όχι, πρωτοπόροι.


"Νομίζω ότι αυτό το ανοιχτό κάλεσμα που κάνουμε στον κόσμο, να έρθει και να συμμετέχει στη δημιουργία των προτάσεων, είναι το κρίσιμο που χρειάζεται στη σημερινή εποχή, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων, να τους δώσουμε την ευκαιρία να είναι στη δημοκρατική διαδικασία (...) Οι ομάδες του κόσμου και αυτή η δράση του κόσμου καλεί ανοιχτά ανθρώπους να έρθουν και να συνδιαμορφώσουν πολιτικές".


Παράλληλα, όπως τόνισε, ο τομέας στον οποίο οφείλει να φανεί χρήσιμος σαν ευρωβουλευτής στη χώρα μας, είναι η συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.


"Τα τελευταία πέντε χρόνια όπως ξέρετε ήμουν Αντιδήμαρχος στο Δήμο του Πειραιά με ευθύνη για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και την επιχειρηματικότητα. Έτσι και εγώ και η ομάδα μου έχουμε αποκτήσει μια πολύ καλή τεχνογνωσία στο πως οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που οι Δήμοι οι Περιφέρειες μπορούν να προσεγγίσουν ευρωπαϊκά προγράμματα, πέρα από το ΕΣΠΑ δηλαδή το οποίο είναι ο βασικός τομέας χρηματοδότησης των Δήμων, στους τομείς εφαρμογής έργων για την κλιματική αλλαγή, προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αστικής κινητικότητας, επιχειρηματικότητας, γαλάζιας ανάπτυξης και αγροτικής ανάπτυξης".


"Βασίλισσα των fake news"


"Η άποψή μου είναι ότι η βασίλισσα των fake news είναι η άρνηση του ανθρωπογενούς της κλιματικής αλλαγής και είναι ευρέως γνωστό ότι αυτή η επιχειρηματολογία στηρίζεται και διακινείται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, στηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια όπως τους αδελφούς Κοχ στην Αμερική" υπογράμμισε.


Και πρόσθεσε: "Νομίζω είναι περίπου 1 δις ευρώ το budget της διάδοσης αυτών των πληροφοριών, είναι μια πολύ συγκεκριμένη τακτική την οποία είχαν χρησιμοποιήσει και οι βιομηχανίες καπνού, οι οποίες γνώριζαν το 1960 ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και προχώρησαν σε μια τακτική, όπου χρηματοδοτούσαν επιστήμονες, που να διασπείρουν την αμφιβολία και να κάνουν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χάσουμε μια γενιά ανθρώπων παραπάνω από καρκίνο κι άλλα νοσήματα του πνεύμονα".


"Την ίδια ακριβώς δουλειά, με τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους, με τον ίδιο τρόπο είναι γνωστό ότι γίνεται και για τη διασπορά της άρνησης της κλιματικής κρίσης της κλιματικής αλλαγής" τόνισε.

Και συμπλήρωσε: "Δεν είναι μια αθώα περίπτωση, είναι μια πολιτική στάση, η οποία έχει ξεκινήσει από την εποχή του Προέδρου Μπους, δηλαδή είναι γνωστά αυτά είναι δεδομένα".


Νερό


Με αφορμή το θόρυβο που προκάλεσε η δήλωση του κ. Παπαδημητρίου για το "απαράδεκτα φθηνό νερό στην Ελλάδα", ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι "δεν μπορείς να μιλάς για ένα δημόσιο αγαθό, όχι μόνο για ένα δημόσιο αγαθό, αλλά για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό".

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα και να υπάρξει μια έξυπνη διαχείριση. Δυστυχώς καταργήθηκε από την τωρινή κυβέρνηση η Γενική Γραμματεία Υδάτων την στιγμή που η πρόσφατη έκθεση του IPCC για τη χρήση της γης έδειξε ότι η χώρα μας κινδυνεύει από ερημοποίηση, από πολύ μεγάλη ξηρασία".


Άνθρακας - Λιγνίτης


Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Δυτική Μακεδονία για το κατά πόσο θα είναι βίαιη η δίκαιη μεταβαση στη μεταλιγνιτική εποχή σε μια περιοχή, όπου χιλιάδες οικογένειες και μια ολόκληρη Περιφέρεια στηρίζεται πάνω στη ΔΕΗ και στους λιγνίτες της, ο ευρωβουλευτής ανέφερε:

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η μετάβαση θα στηριχθεί και χρηματοδοτικά και τεχνικά. Εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να ξεκινήσει και να ενταθεί ο τοπικός διάλογος, να μην πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε με τους λιγνίτες".

Και πρόσθεσε: "Μέχρι τώρα, η δίκαιη μετάβαση είναι κάτι που θέλαμε αλλά δεν ξέραμε τί ακριβώς είναι αυτό το πράγμα. Ξέρω ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει μια τεχνική βοήθεια από τη Διεθνή Τράπεζα, περιμένουμε τ’ αποτελέσματά της αλλά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση όπως εσείς την προβάλλετε πολύ ωραία".


Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υπογράμμισε: "Σήμερα ο άνθρακας και ο λιγνίτης είναι αυτό που λέγεται «αχρηστευμένο κεφάλαιο», δηλαδή κανείς πλέον δεν επενδύει στον άνθρακα, το είδαμε στη χώρα μας όπου είναι αδύνατη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όχι μόνο δεν ήρθε κανείς να τις αγοράσει, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ πλέον αναγνωρίζει ότι δε μπορεί να τις λειτουργήσει.

Επομένως αυτά είναι περιουσία η οποία αχρηστεύτηκε, είναι αυτό που λέμε «έμεινες με το μουτζούρη». Δεν επενδύουν σ’ αυτή μεγάλοι επενδυτές, δεν επενδύουν τα κεφάλαια τα συνταξιοδοτικά, δεν επενδύουν στον άνθρακα τα κεφάλαια που είναι εθνικά, δεν επενδύουν στον άνθρακα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την εκκλησία κι όλα αυτά και δεν το κάνουν, ξέρετε, για οικονομικούς λόγους, το κάνουν για ηθικούς λόγους" ανέφερε.


Εξορύξεις


Σε ερώτηση αναφορικά με τη ζημιά στο περιβάλλον, αλλά και την ασφάλεια της περιοχής που προκαλούν οι εξορύξεις, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε:


"Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι τα τελευταία 120 χρόνια οι πόλεμοι γίνονται για το πετρέλαιο. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι όποια χώρα έχει πετρέλαιο δεν έχει δημοκρατία συνήθως και ο λαός της πεινάει. Αυτό το έχουμε δει, με εξαίρεση τη Νορβηγία. Όπου υπάρχει πετρέλαιο, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Δηλαδή η Σαουδική Αραβία; Το Ιράν; Η Βενεζουέλα;".


"Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η μεγάλη έξαρση της λειτουργικής έντασης με τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα τα τουρκικά νότια της Κύπρου ακόμη και ανοιχτά στο Καστελόριζο είναι ένα πρόβλημα ασφάλειας. Είναι πρόβλημα το πετρέλαιο, όπου υπάρχει δημιουργεί ανταγωνισμούς και εχθρότητα και μεγάλες πιθανότητες ατυχήματος. Νομίζω ότι μόνο και μόνο αν δούμε τη στατιστική συχνότητα ατυχημάτων σε εξέδρες εξόρυξης είναι πολύ μεγάλη" ανέφερε.


Υδρογονάνθρακες


Σχολιάζοντας τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η WWF Hellas και η GREENPEACE ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, με το αιτιολογικό ότι θα έχουμε πρόβλημα στο περιβάλλον και κατ' επέκταση και την κοινωνία, ενώ η χώρα μας έχει ανάγκη αυτές τις εξορύξεις και αυτές τις εκμεταλλεύσεις του πλούτου, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε:


"Νομίζω ότι η μη καταψήφιση αυτών των συμβάσεων θα είναι μια ντροπή για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που σήμερα έβαλε την υπογραφή του στη δήλωση των 32 ηγετών κρατών για τη δέσμευσή τους σε ένα κόσμο χωρίς άνθρακα. Αυτό νομίζω ότι είναι κατ’ αρχήν σε ηθικό επίπεδο. Σε οικονομικό επίπεδο είναι άγνωστο το ύψος. Κανείς δεν ξέρει να σας πει τι πιθανά έσοδα θα έχουμε. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι δεν είναι ότι θα βρεθεί πλούτος που θα είναι δικός μας, είναι ότι το νοικιάζουμε και θα πάρουμε κάποιο ποσοστό επί των κερδών της τάξης του 2% έως 5%".


Και πρόσθεσε: "Από την άλλη μεριά η στατιστική ατυχημάτων θα έχει συγκεκριμένα κόστη στη χώρα μας. νομίζω ότι αυτός είναι ένας λάθος δρόμος και πρέπει να μην προχωρήσει. Καταλαβαίνω ότι είναι οι συμβάσεις που έχουν υπάρξει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταλαβαίνω, όπως είπα και πριν, τη γεωπολιτική σημασία, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πραγματικές αναπτυξιακές επενδύσεις αυτές. Και ελπίζω να καταψηφιστεί, αν και δεν το βλέπω".


Μαζική δράση


Ερωτώμενος για το αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα Κινήματα, ιδιαίτερα τα μαθητικά, που αντιδρούν σε τόσο σημαντικά θέματα, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μαζική κινητοποίηση των μαθητών έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα".

Και πρόσθεσε: "Σήμερα είχαμε τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Αθήνα, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έγινε το Μάιο. Το Μάιο θα ήταν περίπου 600-700 παιδιά, σήμερα στο Σύνταγμα ήταν περίπου 3.000 μαθητές και την άλλη Παρασκευή θα ξανάρθουν και θα συνεχίσουν να έρχονται και καλά θα κάνουν, διότι είναι το δικό τους μέλλον το οποίο διακυβεύεται.

Είναι διαφορετικό να ανησυχώ εγώ για το επίπεδο της θερμοκρασίας το 2050 και είναι διαφορετικό να είσαι σήμερα 15 χρονών και να σου λένε ότι «το 2030, το 2050, το 2060…». Τώρα είναι στον ανθό της ηλικίας τους, τότε θα είναι ώριμοι άνθρωποι, ώριμοι άνδρες και ώριμες γυναίκες, θα θέλουν να κάνουν παιδιά, έχουν δικαίωμα. Νομίζω το ύψιστο δικαίωμα είναι στον αέρα που αναπνέουμε και αυτό έχει γίνει μια σαφής προτεραιότητα στο ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".


Αμαζόνιος


Αναφορικά με το ψήφισμα για τον Αμαζόνιο, που δεν υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, δήλωσε: "Είχαμε μια συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τον Αμαζόνιο και υπήρχε μια ψηφοφορία εάν θα εκδώσουμε κάποιο ψήφισμα γι' αυτό. Αυτή η ψηφοφορία καταψηφίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα στο σύνολό του και από την Νέα Δημοκρατία, τους περισσότερους βουλευτές δεν είμαι βέβαιος αν όλοι το καταψήφισαν, νομίζω ότι ήταν λάθος".


Και πρόσθεσε: "Ο Αμαζόνιος είναι μια ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη φυσική υποδομή. Στον Αμαζόνιο είχαμε μια αύξηση των πυρκαγιών της τάξης του 40%. Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του κλίματος, είναι κυρίως λόγω της αλλαγής της πολιτικής".



bottom of page