top of page

Ποινικές διώξεις κατά ερευνητών δημοσιογράφων στην Ελλάδα

· Ερώτηση για τις αλλεπάλληλες διώξεις των ερευνητών δημοσιογράφων αλλά και για την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους να αναδεικνύουν σκάνδαλα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος κατέθεσε σύσσωμη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την Κομισιόν.


· Το σκάνδαλο Novartis αναδείχτηκε στην Ελλάδα από τους ερευνητές δημοσιογράφους, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, για το οποίο η εταιρεία πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Ελλάδα τοποθετείται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη ελευθεροτυπίας, ενώ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vera Jourova, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προβληματικές χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.



Ερώτηση για τις αλλεπάλληλες διώξεις των ερευνητών δημοσιογράφων αλλά και για την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος τους να αναδεικνύουν σκάνδαλα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος στέλνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά προς την Κομισιόν.


Η ερώτηση κατατίθεται λίγο μετά την κλήση της πρώην ερευνήτριας δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου, η οποία έχει κληθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, κατά παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της ΕΣΔΑ, με κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που κατασκεύασε «ψεύτικο σκάνδαλο» για την υπόθεση Novartis και τη «Λίστα Λαγκάρντ».


Ακόμη, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αντιμετωπίζει κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.


Το σκάνδαλο Novartis αναδείχτηκε στην Ελλάδα από τους ανωτέρω δημοσιογράφους, και για το οποίο η εταιρεία πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η δίωξη των δύο δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την κατακραυγή δημοσιογραφικών οργανισμών και παρατηρητηρίων ελευθερίας του τύπου. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα τοποθετείται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη ελευθεροτυπίας, ενώ η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Vera Jourova, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προβληματικές χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.


Σε μια περίοδο που η ελευθερία του Τύπου, ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βάλλεται από τρομοκράτηση των φορέων της και οργανωμένο slapping, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτάνε την Κομισιόν: πώς αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου, αν σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερες ανησυχίες για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:


Ποινικές διώξεις κατά ερευνητών δημοσιογράφων στην Ελλάδα


Η πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, έχει κληθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, κατά παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της ΕΣΔΑ, με κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που κατασκεύασε «ψεύτικο σκάνδαλο» για την υπόθεση Novartis και τη «Λίστα Λαγκάρντ». Παράλληλα, ο ερευνητής δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, αντιμετωπίζει κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για σκάνδαλο που ανέδειξαν οι ανωτέρω δημοσιογράφοι και για το οποίο η εταιρεία πραγματοποίησε εξωδικαστικό συμβιβασμό 346 εκ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η δίωξη των ανωτέρω δημοσιογράφων έχει προκαλέσει την κατακραυγή δημοσιογραφικών οργανισμών και παρατηρητηρίων ελευθερίας του τύπου[1]. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα τοποθετείται στις χαμηλότερες θέσεις του δείκτη ελευθεροτυπίας[2], ενώ η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Vera Jourova, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προβληματικές χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου[3].


Σε μια περίοδο που η ελευθερία του τύπου, ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, βάλλεται από τρομοκράτηση των φορέων της και οργανωμένο slapping, ερωτάται η Επιτροπή:


Αξιολογεί τις ανωτέρω διώξεις ως ευθείες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του τύπου;


Σκοπεύει να εκφράσει ειδικότερες ανησυχίες για τη δίωξη των δύο ερευνητών δημοσιογράφων;


Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα;

[1] https://fom.coe.int/alerte/detail/107636971?langue=en-GB, https://twitter.com/globalfreemedia/status/1484108043868639234?s=12&fbclid=IwAR0tZ-U24Z7PF0jS_68VDZZymor_ltKtexTw33AsqZNelOexi1QaurME-go, https://twitter.com/indexcensorship/status/1484100868731506688?s=12&fbclid=IwAR0IT4fWG6Fwxdv7ZfrMxd_emdU_y7SIy9N5q0rhj07uSVuMQv-B_PmvVlE, https://www.poesy.gr/i-poesy-diamartyretai-gia-tis-diokseis/?fbclid=IwAR0ZAUGcTuVV9oC5th-1ABDE1YSZO0dlRbEbS6uwLklAZjNmeQkio045jpE, https://www.esiea.gr/provlimatismos-gia-tin-klisi-tis-gian/ [2] https://rsf.org/en/greece [3] https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/gioyrova-i-ellada-stis-provlimatikes-chores-gia-tin-eleytheria-typoy/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=srI2Ai1YOv8Rxv7B9zHvSYKFpgO_SJIvcfm6neZrrxJm6VTk_OyvRK9xYLWC.JLfa3mQGcAUeA

bottom of page