Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Διατροφικού Φόρουμ (EFF), Πέτρος Κόκκαλης, συνδιοργάνωσε και συμμετείχε στην εκδήλωση “European research and innovation for the Agri Food Sector beyond 2020”, Στόχος της εκδήλωσης ήταν η κατανόηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, που θα είναι διαθέσιμα για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», μέσω της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και η παρουσιάση επιτυχημένων καλών πρακτικών τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής όσο και σε επίπεδο μεταποίησης τροφίμων.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων του αγροδιατροφικού τομέα (αγρότες, μεταποιητές τροφίμων, πάροχοι υπηρεσιών τροφίμων, λιανοπωλητές, ερευνητές, δημόσια διοίκηση, σύμβουλοι, ΜΚΟ κ.λπ.) και του ψηφιακού κόσμου (Blockchain, IoT, εργαλείων δορυφορικής παρακολούθησης κ.λπ.)
Ο Πέτρος Κόκκαλης, αναλαμβάνοντας να συνοψίσει την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία για τον αγροδιατροφικό τομέα μετά το 2020, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ακούσαμε στην αρχή της εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Διατροφικού Φόρουμ πως αυτή είναι η στιγμή για ριζοσπαστικές λύσεις στην Ευρώπη, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μία πιο ακριβοδίκαιη κοινωνία με μικρότερες ανισότητες και φυσικά Υγεία!
Σε αυτή την πορεία, είναι προφανές πως ο αγροδιατροφικός τομέας πρωτοπορεί παρότι είναι ένας ευαίσθητος και πολύ ευάλωτος χώρος, καθώς μπαίνουμε στη δεκαετία που θα πρέπει να αποδώσουν οι προσπάθειες όλων μας, μία δεκαετία κατά την οποία τα λόγια θα πρέπει να γίνουν πράξεις.
Κατά τις σημερινές παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο να παρακολουθήσει κανείς πόσο πολύ έχει ωριμάσει το οικοσύστημα γύρω από τον κόσμο της αγροδιατροφής. Δεν είναι κάτι στιγμιαίο ή αποτέλεσμα τύχης, αλλά μακροχρόνιας και επίμονης δουλειάς στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κάποιος μπορεί να πει πως 30 χρόνια μέχρι το 2050 και τους στόχους του είναι πολύ μακριά, αλλά αρκεί να θυμηθούμε πως μόλις πριν 30 χρόνια έπεσε το τείχος του Βερολίνου που σηματοδότησε το τέλος της διχοτόμησης της Ευρώπης.
Πλέον υπάρχει μία πληθώρα πολιτικών, προγραμμάτων, δράσεων και ιδεών για όσα μας απασχολούν σήμερα σε αυτή μας τη συζήτηση. Έχουμε σταθερή δημόσια πολιτική επένδυση, ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το HORIZON EUROPE, στήριξη της μετάβασης του τομέα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Καινοτομία, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (EIT) και την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Καινοτομία (ΕΙΡ) και ένα πολύ ισχυρό δίκτυο έρευνας και τεχνολογίας στις ακαδημαϊκές μας κοινότητες.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι επενδυτές, καθώς και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα, την ώρα που οι καταναλωτές απαιτούν πλέον βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα.
Μένει να μπουν οι αγρότες μπροστά, ακόμα πιο δυναμικά με τη στήριξή μας για να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη μεγάλη αλλαγή και να την κάνουν δική τους, ως διαχειριστές των φυσικών πόρων, αλλά και ως πολίτες μιας βιώσιμης και ζωντανής υπαίθρου.
Συμφωνώ απολύτως με την άποψη που ακούστηκε, πως πρέπει να καταρρεύσει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, όπως και αυτή μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών τροφίμων.
Τέλος, κοιτώντας την επόμενη μέρα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας και η πρωτοβουλία των Έξυπνων Χωριών, την ώρα που είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα μπροστά, για εμάς και τα παιδιά μας.»
Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση, αλλά και όσους εργάστηκαν για αυτή, με ευχές για το νέο έτος:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το EFF για αυτή τη διοργάνωση, ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Πρέπει να φροντίσουμε να μείνουμε όλοι ασφαλείς, πρέπει να μείνουμε υγιείς για να χτίσουμε μαζί το αύριο. Εύχομαι σε όλους μία καλύτερη χρονιά.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
*Το EFF είναι μια πλατφόρμα συζήτησης για το βιώσιμο σύστημα τροφίμων και ιδρύθηκε το 2019 από Ευρωβουλευτές διαφορετικών παρατάξεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σκοπός του είναι η προώθηση του ανοιχτού διαλόγου πάνω στα θέματα της βιώσιμης διατροφής, μεταξύ νομοθετών, προμηθευτών της διατροφικής αλυσίδας, οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητών, ακαδημαϊκών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.
Comentarios