top of page

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απορρίπτει την πρόταση Μητσοτάκη για «πιστοποιητικά εμβολιασμού»


Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απορρίπτει την πρόταση Μητσοτάκη για «πιστοποιητικά εμβολιασμού»: Όταν όλοι μας θα έχουμε εμβολιαστεί, μπορούμε να το συζητήσουμε για το αν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο πιστοποιητικό.


• Δημήτρης Παπαδημούλης: «Μπορείτε να μου εξηγήσετε το παράδοξο, πώς άφθονο δημόσιο χρήμα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, παράγει αποκλειστικά, ιδιωτικά δικαιώματα για μερικές πολυεθνικές του φαρμάκου;»


• Πέτρος Κόκκαλης: «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, αν δεν αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια.»


• Η Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς σε σχέση τις καθυστερήσεις των εμβολίων στην ΕΕ.


Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απάντησε χτες (Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου) σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών της Ευρωομάδας της Αριστεράς LEFT όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς όμως να δώσει πειστικές απαντήσεις. Απέφυγε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων και για το αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε το στόχο του 70% των εμβολιασμών έως το καλοκαίρι του 2021 στην Ένωση. Επίσης δεν απάντησε σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν μόνα τους εμβόλια, πέραν των συμφωνηθέντων, αναφέροντας ότι «εάν το κάνουν είναι με δική τους ευθύνη - και όχι πλέον των εταιριών φαρμάκου ούτε της ΕΕ ή του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), με καθεστώς ‘έκτακτης έγκρισης’, όμως κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει αποφασισθεί από καμιά χώρα.»


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ρώτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής: «Μπορείτε να μου εξηγήσετε το παράδοξο, πώς μια άφθονη δημόσια χρηματοδότηση, με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, παράγει αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα για μερικές πολυεθνικές του φαρμάκου; Το Politico γράφει ότι για να πετύχετε το στόχο σας, να εμβολιαστεί το 70% ως το καλοκαίρι, χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα επί πέντε - και η παραγωγή και ο εμβολιασμός. Σας ερωτώ: εξετάζετε την δυνατότητα να εφαρμόσετε το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρίες, που δεν έχουν αυτή την στιγμή τις πατέντες να επιταχύνουν την παραγωγή, ώστε να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού;» Ανάλογη ερώτηση έθεσαν και αρκετοί ακόμα Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρου Κόκκαλη. Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έχει «άλλη γνώμη» σε σχέση με την απελευθέρωση των πατεντών, βασίζοντάς την σε υποθέσεις που αφορούσαν την ποιοτική παραγωγή των εμβολίων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αναμένεται να διατεθούν 33 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στο Φεβρουάριο και 55 εκατομμύρια εμβόλια τον Μάρτιο.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης επανέλαβε τη θέση της Αριστεράς και πολλών διεθνών φορέων, πως σε αυτή την πανδημία ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς, προσθέτοντας πως: «Μόνον έτσι θα έχουμε την ελπίδα να τελειώσουμε με την πανδημία και να προλάβουμε τις μεταλλάξεις της. Μπορεί να έχει συμφωνηθεί ο COVAX για την παροχή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, αλλά μέχρι σήμερα από τους 90 εκατομμύρια εμβολιασμούς μόνο εικοσι-πέντε, όχι χιλιάδες, ούτε εκατομμύρια, αλλά 25 εμβολιασμοί αφορούν την υποσαχάρια Αφρική», αναφερόμενος στο αυτονόητο, πως πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων και να απελευθερωθεί η παραγωγή και άρα η διάθεση των εμβολίων σε όλο τον πλανήτη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει επιτάχυνση, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένη.


Επιπλέον η Επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας το ως ένα αρκετά μακρινό ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Όταν όλοι μας θα έχουμε εμβολιαστεί, μπορούμε να συζητήσουμε για το αν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με κάποιο πιστοποιητικό ή με αρνητικό τεστ.» Ακόμα, η κυρία Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ο λόγος που καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία είναι ότι η ΕΕ δεν απαλλάσσει τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων από τις ευθύνες τους. Τέλος, η κα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς να συνδράμουν και εκείνοι στο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με την διαδικασία εμβολιασμού, χωρίς όμως να δώσει καμιά σαφή απάντηση για το αν τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές θα δοθούν στη δημοσιότητα και χωρίς να τους καταθέσει κάποια συγκεκριμένη σχετική πρόταση.


Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά την συνεδρίαση οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβαν (Martin Schirdewan) και Μανόν Ομπρί (Manon Aubry) δήλωσαν, μεταξύ άλλων, πως η Κομισιόν δεν ορθώνει ανάστημα μπροστά στις πολυεθνικές του φαρμάκου, χαρακτηρίζοντας την όλη στάση της ως «φιάσκο». Επίσης, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν θέλησε η συγκεκριμένη συνεδρίαση να μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου.


Εν κατακλείδι, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, σχολιάζοντας την χθεσινή συνεδρίαση δήλωσαν πως: «Δυστυχώς η κα Φον Ντερ Λάιεν δεν μας έδωσε απαντήσεις, αλλά θόλωσε τα νερά. Η σημαντική κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει τη χρηματοδότηση και αγορά των εμβολίων για όλη την Ένωση, προστατεύοντας την έτσι από μία βέβαιη εσωτερική σύγκρουση και ρήξη με αφορμή την πανδημία, θα μείνει μισή όσο συνεχίζει να βάζει την Αγορά πάνω από τη Δημόσια Υγεία, με επιχειρήματα που έχουν ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν και για τα γενόσημα φάρμακα και έχουν καταρριφθεί. Το αν μπορεί να παραχθεί το εμβόλιο ή όχι από τρίτες εταιρείες δεν μπορεί να είναι πολιτική απόφαση της Επιτρόπου, αλλά μόνο επιστημονική γνώμη που μπορεί να εκφραστεί μόνο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση/εξαγορά των πνευματικών δικαιωμάτων. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί με τη σειρά της παραγωγή και τα εμβόλια θα μπορέσουν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.»

bottom of page