top of page

Nα προχωρήσουμε πέρα από την παρακολούθηση της υγείας του εδάφους στην αποκατάστασή του



Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από την απλή παρακολούθηση της υγείας του εδάφους στην αποκατάστασή του.


Tοποθέτηση στην συνεδρίαση της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου #AGRI με θέμα την έξέταση του σχεδίου έκθεσης σχετικά με τον νόμο για την Παρακολούθηση Εδάφους και την Ανθεκτικότητα (Soil Monitoring Law).


Θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισηγήτρια για τη σύνταξη αυτής της καλά ισορροπημένης έκθεσης και για την προσπάθεια που κατέβαλε να επαναφέρει την πρόταση για τον πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έδαφος στην κατεύθυνση που είχε αρχικά ανακοινωθεί στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Έδαφος. Όλοι περιμέναμε τον «Νόμος για την υγεία του εδάφους» και ελπίζαμε να δώσει στη γη το ίδιο νομικό καθεστώς που έχουν ήδη ο αέρας και το νερό στην ΕΕ. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκε ο νόμος, ακόμη και ο τίτλος του είχε εξελιχθεί σε «Νόμο για την παρακολούθηση του εδάφους».


Όλοι συμφωνούμε ότι τα εδάφη είναι ζωτικής σημασίας για τα τρόφιμα, τη φύση και την οικονομία μας. Φιλοξενούν περισσότερο από το 25% του συνόλου της βιοποικιλότητας και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα του πλανήτη. Τα υγιή εδάφη είναι καθοριστικής σημασίας για την ανθεκτικότητα στην ξηρασία, τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές. Στην πατρίδα μου, η κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια της Θεσσαλίας δοκιμάστηκε από καταστροφικές πλημμύρες με τις καλλιέργειες να μένουν κάτω από το νερό για ημέρες, με νεκρά ζώα παντού, τόνους φυτοφαρμάκων να απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και τρακτέρ βυθισμένα στη λάσπη.


Οι προκλήσεις σχετικά με την υγεία του εδάφους είναι εξαιρετικά πιεστικές. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε πέρα από την απλή παρακολούθηση της υγείας του εδάφους... στην αποκατάστασή του.


Ως εκ τούτου, υποστηρίζω τη θέση του εισηγητή για τη θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού στόχου ώστε όλα τα εδαφικά οικοσυστήματα της ΕΕ να είναι σε υγιή κατάσταση έως το 2050.


Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόταση της Επιτροπής. Δεν φθάνει απλά να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα για να διασφαλίσουμε την υγεία των εδαφών μας. Δεν είναι αρκετή η δημιουργία του πλαισίου παρακολούθησης της υγείας του εδάφους ΜΟΝΟ. Χρειαζόμαστε νομικό πλαίσιο με συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών Ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά!


Επιπλέον, αν και η πρόταση της Επιτροπής δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν νέα προγράμματα για τη βιώσιμη διαχείριση και αποκατάσταση των εδαφών, υποστηρίζω σθεναρά ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν εθνικά σχέδια για την υγεία του εδάφους.


Τέλος, η διασφάλιση της διαφάνειας και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κατάσταση της υγείας του εδάφους είναι υψίστης σημασίας.


Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για την υγεία του εδάφους.

bottom of page