top of page

Η κυβέρνηση επιμένει αντιπεριβαλλοντικά, παρά τις αλλαγές στην ΕΕ.


Την ώρα που το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γυρίζει σελίδα, μέσα από την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με βασικές κατευθύνσεις την αρχή της πρόληψης, την αρχή του μη βλάπτειν και της βιώσιμης ταξινόμησης για τις νέες επενδύσεις, η κυβέρνηση παραμένει δέσμια αποτυχημένων λογικών του παρελθόντος, σύμφωνα με τις οποίες το περιβάλλον θα πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό μίας βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, αντί να αντιμετωπίζεται ως εθνικό κεφάλαιο και να προστατεύεται.


Η νέα επενδυτική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Χαλκιδικής παραβιάζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ παρακάμπτεται σημαντικό κομμάτι της περιβαλλοντικής μέριμνας.


Με βάση τη συμφωνία, η εταιρεία δεν υποχρεούται να ζητήσει νέα άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τις ελληνικές αρχές, αντίθετα μπορεί να παρατείνει και να τροποποιήσει την υπάρχουσα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει συχνά στο παρελθόν επιδείξει αδυναμία να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις.


Περαιτέρω, με τον περιβαλλοντοκτόνο «νόμο Χατζηδάκη» του 2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε παράταση στη χρονική διάρκεια ισχύος των ΑΕΠΟ και απλοποίησε τη διαδικασία τροποποίησής τους, ενάντια στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, οι περιβαλλοντικοί όροι και οι αδειοδοτήσεις οφείλουν να ανανεώνονται συχνά, σύμφωνα με τα πρόσφατα περιβαλλοντικά δεδομένα, ενώ τόσο οι εταιρείες όσο και οι ελληνικές αρχές, οφείλουν να συμμορφώνονται με τις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από την επικαιροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Οι ευρωπαϊκές οδηγίες προβλέπουν επίσης ικανό διάστημα δημόσιας διαβούλευσης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να τηρείται στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός», παρά το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω «επένδυσης».


Δε θα περιμέναμε βέβαια κάτι περισσότερο από μία τόσο «πράσινη» κυβέρνηση που, λίγες μέρες πριν, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.


*Άρθρο του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη στη Ναυτεμπορική.

Bình luận


bottom of page