top of page

Σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο



Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του 1/4 του υπουργικού συμβουλίου στο Στρασβούργο είχε τα εξής απτά αποτελέσματα:


Πρώτο, κονδύλια που είναι αδιάθετα από τα Ταμεία Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Δεν διευκρινίζεται πόσα είναι αυτά και γιατί παραμένουν αδιάθετα, ειδικά μετά την σχεδόν απόλυτη άρση αιρεσιμοτήτων κατά την περίοδο της πανδημίας.


Δεύτερο, κονδύλια από την τρέχουσα ΚΑΠ που μπορούν να πάνε στην αποκατάσταση γεωργικών υποδομών, είτε στον καμμένο Έβρο, είτε στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, αντί να πάνε εκεί που ως σήμερα όριζε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Δεν διευκρινίζεται, πόσα είναι αυτά. Το ίδιο ισχύει και για κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ και την αποκατάσταση υποδομών. Τα παραπάνω αθροίζουν έως και 2,25 δις ευρώ και δεν αποτελούν νέα, «φρέσκα» ενωσιακά χρήματα.


Τρίτο, από του χρόνου, εφόσον τα κράτη μέλη συμφωνήσουν να αυξήσουν το μέγεθος του Ταμείου αλληλεγγύης και κατόπιν έγκρισης της αίτησης που θα κάνει η Ελλάδα, μπορεί να είναι διαθέσιμα έως και 400 εκ ευρώ νέα, «φρέσκα» ενωσιακά χρήματα.


Τέταρτο, στα πλαίσια της τρέχουσας αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία όπως αναδεικνύουν οι ερωτήσεις του Αλέξη Χαρίτση και του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βουλή διεξάγονται εν κρυπτώ, κατά παράβαση της αιρεσιμότητας δημόσιας διαβούλευσης. Σε κάθε περίπτωση όσο διορθώνεται η ατελής προσέγγιση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 ως προς την ανθεκτικότητα, καλό είναι και ελπίζουμε να βελτιωθούν οι αβυσσαλέα κακές επιδόσεις ως προς την απορροφητικότητα, όπου ενδεικτικά έως τώρα "για τη δασοπροστασία στο σχέδιο μπήκαν 377 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ήταν 2,46%. και για την πολιτική προστασία και πρόληψη πρόβλεψη 187,5 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκε το 0,52%."


Πέμπτο, συμφωνήθηκε η δημιουργία μικτής task force για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, καθώς τον Έβρο θα τον αποκαταστήσει προσωπικά ο κ. Αμυράς. Σημειώνεται ότι αγνοείται η τύχη της αντίστοιχης ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ασχολείτο με την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων. Είναι εύλογο αίτημα η ομάδα αυτή να περιλαμβάνει εκπροσώπους κομμάτων και τοπικών κυβερνήσεων, καθώς αφορά μια εθνική καταστροφή και μια μακροχρόνια, πέραν των εκλογικών κύκλων, προσπάθεια


Έκτο, και επίσης θετικό, ο πρωθυπουργός συμμερίστηκε το αίτημα των σοσιαλιστών, των πράσινων και της αριστεράς για την ανάγκη δημιουργίας νέου μόνιμου ενωσιακού δημοσιονομικού εργαλείου, για την αντιμετώπιση των διαβλεπόμενων αυξανόμενων κλιματικών απωλειών και ζημιών. Πιθανολογείται ότι τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης των παραπάνω δαπανών κατά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ η μόνη έως τώρα γνωστή θέση της Ελλάδας στο Συμβούλιο αφορούσε την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών.


Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με την πρόεδρο του ΕΚ και την πρόεδρο της ΕΕ και οι υπουργοί ήπιαν καφέ με τον Επίτροπο υπεύθυνο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ενώ το ταξίδι κόστισε 18000 ευρώ, σε καύσιμα των οποίων η καύση συμμετείχε στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 21 τόνους Co2, δηλαδή την ετήσια κατανάλωση 4 μέσων ελληνικών νοικοκυριών.

bottom of page