top of page

Για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα



Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες της, καθώς ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με έγκριση σχετικού ψηφίσματος.


Στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου, αναδείχθηκε, μέσα από κατατεθειμένα στοιχεία, εκθέσεις οργανώσεων και τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, το γεγονός ότι στην Ελλάδα βιώνουμε από το 2019 μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κράτους δικαίου, καθώς και συστηματικές προσπάθειες ελέγχου της ελευθερίας του Τύπου, για τις οποίες πλήρως υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Είχα επισημάνει από νωρίς τον κίνδυνο η Ελλάδα να περιπέσει στην κατάσταση χωρών και κυβερνήσεων τύπου Όρμπαν και να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, προκειμένου να λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς, αυτό επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα μέσα Ιανουαρίου.


Ως Έλληνας οργίζομαι καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποχρεούται να καυτηριάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στο μισό αιώνα από την πτώση της στρατιωτικής χούντας.


Ως Ευρωπαίος δημοκράτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελπίζω το σημερινό ψήφισμα να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να γίνει η κοιτίδα δημοκρατίας που μας αξίζει και όχι το νότιο πρότυπο ενός ορμπανικού καθεστώτος, που ορισμένοι επιδιώκουν.

bottom of page