top of page

Group Επισκεπτών στις Βρυξέλλες από τα νησιά της Ελλάδας



Είκοσι τέσσερα στελέχη από τις περιφέρειές των νησιών μας (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Ιονίων Νήσων) κάλεσε αυτή την φορά ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλη στις Βρυξέλλες, καλύπτοντας τα έξοδά τους (μεταφορά, διαμονή, δείπνο).


Εκτός από την καθιερωμένη επίσκεψη στους χώρους του κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής διοργάνωσε δύο θεματικά εργαστήρια. Ένα με θέμα την τοπική Πράσινη Συμφωνία -Local Green Deal και χρηματοδοτικά εργαλεία για την Πράσινη μετάβαση και το δεύτερο σχετικά με την ενεργειακή πολιτική στα νησιά.


Αναλυτικότερα δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις με την κ. Edita Dranseikaite, εκπρόσωπο της ΓΔ Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά για την ενεργειακή πολιτική στα νησιά, τα δίκτυα, τις πολιτικές και τη βιωσιμότητα. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή, στα αντισταθμιστικά έργα και κίνητρα. Αναφέρθηκε ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 30 ενεργειακά αυτόνομα νησιά σε πιλοτικό πρόγραμμα από την Επιτροπή με έμφαση κυρίως τα μικρότερα νησιά για ότι αναμένεται η προκήρυξη αναμένεται στο προσεχές μέλλον.


Κατά την διάρκεια του δεύτερου θεματικού εργαστηρίου έγινε ενημέρωση από τον κ. Παναγιώτη Πανταζάτο από την ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα περιφερειακά προγράμματα της επόμενης περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-27). Οι εκπρόσωποι έθεσαν κρίσιμα ζητήματα στον εκπρόσωπο της Επιτροπής όπως το ζήτημα των μεταφορών και η διαχείριση των απορριμμάτων.


Στο επόμενο γκρουπ συνεχίζουμε με εκπροσώπους από την Μακεδονία.





bottom of page