top of page

Θα πρέπει να παρακολουθούμε την πρόοδο των EU Missions και του Horizon με βάση τους 17 ΣΒΑ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε ερώτηση στα πλαίσια της Συνεδρίασης της Επιτροπής ENVI του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "Ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αποστολές της ΕΕ (EU Missions) στο πλαίσιο του Horizon Europe".




Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή:


Το μόνο που είναι βέβαιο στις μέρες μας είναι η όξυνση της κλιματικής κρίσης και οι καταστροφικές της επιπτώσεις στην κοινωνία.


Απαιτείται μία καινοτομία, όχι μόνο στο επίπεδο της τεχνολογίας αλλά και στην πολιτική, τις πολιτικές και στη διακυβέρνηση.


Ως εκ τούτου, οι αποστολές της ΕΕ (EU Missions) που δίνουν έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, στην παροχή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου και στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, είναι ευπρόσδεκτες και ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της έρευνας και της καινοτομίας.


Οι αποστολές που προτείνονται, στο πλαίσιο του Horizon, είναι πράγματι ένα νέο ισχυρό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.


Είναι πράγματι καιρός να είμαστε τολμηροί, να θέσουμε εμπνευστικούς στόχους, να αναλάβουμε ρίσκα και να αναγνωρίσουμε ρητά ότι οι μεγάλες και καλά συντονισμένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες για την επίτευξη της μακροπρόθεσμης ευημερίας εντός των πλανητικών ορίων.


Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα προσέγγιση αποτελεσματικά και να επιτρέψουμε στις αποστολές να γίνουν οδικοί χάρτες για έναν νέο ρόλο διακυβέρνησης, έναν ρόλο που θέτει σε προτεραιότητα το κοινό καλό και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.


H ερώτησή μου είναι η εξής:


Όλες οι αποστολές υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη 169 μετρήσιμων αποτελεσμάτων έως το 2030, όχι ανόμοια στη φιλοσοφία με τις αποστολές μας.


Λοιπόν, πώς προτείνετε να ενσωματωθεί η παρακολούθηση των ΣΒΑ σε όλες τις αποστολές;


Δεν θα έπρεπε αντ' αυτού, να παρακολουθούμε την πρόοδο στο ίδιο το Horizon και στις αποστολές με βάση τους 17 ΣΒΑ στο σύνολό τους;

bottom of page