top of page

Η ΕΕ ήταν και πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των ΣΒΑ.


Από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος #ENVI και Ανάπτυξης #DEVE σχετικά με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ΕΕ.


Ήταν μία έκθεση που δεν την είχαμε στα χέρια μας, αλλά τώρα πλέον θα την έχουμε σε ετήσια βάση. Κι αυτό είναι καλό, καθώς πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να οικοδομήσουμε έναν δίκαιο και ανθεκτικό κόσμο που ευημερεί εντός των πλανητικών ορίων.


Και δεν υπάρχει πιο σκληρή απόδειξη της αποτυχίας μας ως κοινωνία από τις κλιμακωτές και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις του κλίματος, της υγείας, της ασφάλειας της ενέργειας, του κόστους ζωής, της δημοκρατίας και της ειρήνης που αντιμετωπίζουμε σήμερα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Αυτές οι πολλαπλές προκλήσεις απαιτούν μια συστημική αλλαγή, η οποία απαιτεί έναν οδικό χάρτη.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι 169 επιδιώξειςπου τους συνοδεύουν χρησιμεύουν ως οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό που απαιτείται στην κοινωνία μας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να θέσει τη βάση για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη. Παρέχουν το μόνο καθολικά συμφωνημένο και καθολικά εφαρμόσιμο πλαίσιο για παγκόσμια χάραξη πολιτικής βασισμένη σε στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε τις 2 βασικές προκλήσεις για την ευημερίας μας, που είναι και οι δύο ανθρωπογενείς, δηλαδή η κλιματική κρίση και η κρίση των ανισοτήτων.


Ωστόσο, συχνά υποτιμούμε τη σημασία των ΣΒΑ στον κύκλο χάραξης πολιτικής μας.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να βάλουμε τους ΣΒΑ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Το σχέδιο έκθεσης που παρουσιάζουμε σήμερα μαζί με τον αγαπητό συνάδελφό μου, Udo Bullmann, που είναι πραγματικά πιστός των ΣΒΑ και πρωτοπόρος στην ενσωμάτωσή τους στον κύκλο πολιτικής θα χρησιμεύσει ως μια ετήσια απογραφή της προόδου που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα εντοπίζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας και παρέχει επίσης χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πρέπει να βελτιώσουμε ως Ένωση για να επιτύχουμε στόχους της Ατζέντας 2030 σε εσωτερικό και παγκόσμιο επίπεδο.


Χρησιμεύει επίσης ως έκκληση για ανανεωμένη δράση σε αυτό το κρίσιμο έτος, καθώς το 2023 είναι ένα κομβικό έτος για την εφαρμογή των ΣΒΑ. Απέχουμε λιγότερο από 7 χρόνια από την προθεσμία, ενώ έχουμε ξεκινήσει ήδη εδώ και 8 χρόνια.


Καθώς αντιμετωπίζουμε μια οπισθοδρόμηση σε πολλούς στόχους και επιδιώξεις πρέπει επειγόντως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Σε αυτήν την εποχή πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην Ατζέντα 2030 και να ηγηθούμε με το παράδειγμα των παγκόσμιων προσπαθειών για την επίτευξη των Στόχων παντού και για όλα τα τμήματα της κοινωνίας.


Η ΕΕ ήταν και πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής των ΣΒΑ.

Είναι δική μας ευθύνη να επιδείξουμε αυτή την ηγετικότητα σε όλα τα πολιτικά φόρουμ υψηλού επιπέδου και στη σύνοδο το Σεπτέμβρη του 2023.


Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της ΕΕ να προετοιμάσει για τον σκοπό αυτό, ενόψει του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου τον Ιούλιο, την πρώτη Εθελοντική Ανασκόπηση (Voluntary Review) σε όλη την ΕΕ.


Αναμένουμε ότι αυτή η σημαντική άσκηση εντός της Επιτροπής θα οδηγήσει σε χαρτογράφηση της συμβολής των πολιτικών της ΕΕ στους Παγκόσμιους Στόχους, και τελικά, σε μια συνολική γενική στρατηγική υλοποίησης της ΕΕ με ποσοτικούς, μετρήσιμους και χρονικά υπολογισμένους στόχους, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς έχουμε μόνο 7 χρόνια για την επίτευξή τους.


Για να επιτύχουμε τους ΣΒΑ χρειαζόμαστε ένα ισχυρό επίπεδο κοινωνικής νομιμότητας.


Ως εκ τούτου, καλούμε την Επιτροπή να δημιουργήσει μια μόνιμη πλατφόρμα για συγκεκριμένες δεσμεύσειςμε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων σχετικά με την εφαρμογή των ΣΒΑ.


Εξίσου σημαντικό, πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την τοπική προσαρμογή των ΣΒΑ φέρνοντάς τους πιο κοντά στους πολίτες,στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην αγορά, στις ΜΚΟ και στα σωματεία εργαζομένων.


Η χρηματοδότηση θα καθορίσει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους Στόχους τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Έχουμε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τον Παγκόσμιο Νότο να πληρώσει για τους κλιματικούς κινδύνους που προκαλούνται από τις ιστορικές μας εκπομπέςκαι ταυτόχρονα να τερματίσουμε τη φτώχεια και όλες τις ανισότητες παγκοσμίως.


Ως εκ τούτου, ζητούμε μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική που θα βασίζεται στις αρχές του κλίματος και της κοινωνικής δικαιοσύνηςγια να κατευθύνει τα απαιτούμενα τρισεκατομμύρια προς την κλιματική και αναπτυξιακή δράση.


Η Ατζέντα του Bridgetown είναι το προσχέδιο - ελάφρυνση χρέους και αυξημένη ρευστότητα για την παροχή του δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις σε δίκαιη μετάβαση, προσαρμογή και πολιτική προστασία για όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη και είναι λιγότερο υπεύθυνοι από τη θέση που βρίσκονται.


Comments


bottom of page