top of page

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η έκθεση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης



Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η έκθεση του Πέτρου Κόκκαλη για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη


Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής: «η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ENVI και η επιτροπή Ανάπτυξης DEVE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την έκθεση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης SDGs στην Ευρώπη, στην οποία έχω την τιμή να είμαι εισηγητής μαζί με τον συνάδελφό μου Udo Bullmann. To 2023 είναι ένα κομβικό έτος για την εφαρμογή και την επιτυχία της Agenda 2030».


Τα βασικά σημεία της Έκθεσης είναι τα εξής:


  • Οι Στόχοι, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνουμε, αποτελούν την πυξίδα για την κατεύθυνση που οφείλουν να έχουν οι πολιτικές μας για την εξασφάλιση της ευημερίας όλων εντός των πλανητικών ορίων.


  • Το 2023 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειες τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και παγκοσμίως για να επιτύχουμε τους Στόχους.


  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταρτίσει μια νέα στρατηγική για την υλοποίησή τους, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ορόσημα.


  • Πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι είναι αναγκαίοι, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες.


  • Όλα τα ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων.


  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη της ΕΕ οφείλουν να εργαστούν για την αναμόρφωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζα και των αναπτυξιακών τραπεζών, ώστε τα επιχειρησιακά τους μοντέλα να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων και στην προώθηση της πράσινης μετάβασης.


  • Ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ «Βορρά» και «Νότου» για την βοήθεια των πιο ευάλωτων χωρών.


  • To νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα και είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων, τη διασφάλιση της υγείας και την βιώσιμη ανάπτυξη.

bottom of page