top of page

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης ξεκίνα!


Το πολιτικό γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Πέτρου Κόκκαλη διοργάνωσε στις 5 Νοεμβρίου στις 5μ.μ. ηλεκτρονική εκδήλωση με τίτλο «Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης ξεκίνα!» για την παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας μέσω συμμετοχής στην «Πρόσκληση για την Πράσινη Συμφωνία» (“Green Deal Call”). Η εκδήλωση αναφέρθηκε συνοπτικά στις προσδοκίες της Πρόσκλησης και τα αποτελέσματα που αναμένονται να επιτευχθούν, δίνοντας έμφαση στις θεματικές ενότητες που αφορούν την Αύξηση των κλιματικών φιλοδοξιών, την Ενδυνάμωση των πολιτών και της πολιτικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».


Ο στόχος να γίνει η Ευρώπη η πρώτη παγκοσμίως κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ήπειρος έως το 2050 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ και τον αναπροσανατολισμό τους προς ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Η έρευνα και η καινοτομία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επιτάχυνση και καθοδήγηση των αναγκαίων μεταβάσεων, την ανάπτυξη και επίδειξη λύσεων απαλλαγμένων από κινδύνους και στη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική καινοτομία. Για την υλοποίηση του Σχεδίου αυτού, θα αξιοποιηθούν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε για παροχή άμεσης χρηματοδότησης, είτε για τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Μία από τις πηγές χρηματοδότησης αποτελεί το τρέχον Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία, «Ορίζοντας 2020» (2016-2020) μέσα από την «Πρόσκληση για την Πράσινη Συμφωνία» (“Green Deal Call”). Η πρόσκληση περιλαμβάνει 20 διαφορετικά πεδία, που καλύπτουν θέματα από τη βιοποικιλότητα έως την κινητικότητα, την ενέργεια και την υγεία, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η Πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δις. Ευρώ.

Το “Green Deal Call” απευθύνεται κυρίως σε έμπειρους Φορείς με εξειδίκευση σε ένα από τα 20 πεδία που περιλαμβάνει η Προκήρυξη. Ωστόσο, η Επιτροπή επιδιώκει ουσιαστική συνεισφορά από εμπειρογνώμονες που εμπλέκονται άμεσα στους τομείς της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», καθώς και από την κοινωνία των πολιτών. Στόχος της είναι να μπορέσει να μεγιστοποιήσει τον άμεσο αντίκτυπο που θα έχουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών αυτών έργων στην κοινωνία.

Η διαδικασία συμμετοχής ακολουθεί τους κανόνες του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Συγκεκριμένα, απαιτείται δημιουργία δικτύων από Φορείς από τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη για συμμετοχή στις διεθνείς αυτές κοινοπραξίες. Κάθε είδος νομικής οντότητας (εταιρεία, ένωση, δημόσια αρχή, κ.ο.κ.) μπορεί να συμμετάσχει, εφόσον μπορεί να αποδείξει την οικονομική και λειτουργική της ικανότητα.



Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το Πρόγραμμα, τις παρουσιάσεις και το βίντεο από την εκδήλωση.

Συντονιστής: Πέτρος ΚΟΚΚΚΑΛΗΣ, Ευρωβουλευτής


17:00 - 17:10 – Πέτρος ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Ευρωβουλευτής:

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που την στηρίζουν.


17:10 - 17:20 – Γρηγόρης ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ, Αντιπρόεδρος FoodScale Hub, Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης:

Ορίζων 2020, το χρηματοδοτικό εργαλείο που πλαισιώνει την Πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων έρευνας και καινοτομίας Πράσινης Συμφωνίας (EGD call)


17:20 - 17:35 – Άννα ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΚ, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης στο Γραφείο Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη:

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Θεματική Ενότητα 1: Αύξηση των κλιματικών φιλοδοξιών και Θεματική Ενότητα 10: Ενδυνάμωση των πολιτών.


17:35 – 17:45 – Γρηγόρης ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ, Αντιπρόεδρος FoodScale Hub, Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης:

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Θεματική Ενότητα 6: Από το αγρόκτημα στο πιάτο.


17:45 – 17:55 – Ερωτήσεις & Απαντήσεις


17:55 -18:00 – Πέτρος ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Ευρωβουλευτής: Επίλογος


Μπορείτε να βρείτε το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ

.




bottom of page