top of page

COP27: Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καλεί για Χρηματοδότηση για τις Απώλειες και Ζημιές


Εν όψει της δεύτερης εβδομάδας των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της COP27 στην Αίγυπτο, η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργάνωσε σήμερα μία εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τις χρηματοδοτήσεις για τις απώλειες και ζημιές (loss and damage). Ένα από τα βασικά αιτήματα της ομάδας μας για την COP27, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, αποτελεί η θέσπιση ενός νέου παγκόσμιου ταμείου για τη χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών. Αυτό το ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Κρίση (UNFCCC), θα επιτρέπει ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενα κράτη να ανταποκριθούν άμεσα στις καταστροφές που υφίστανται λόγω της κλιματικής κρίσης. Όπως προειδοποιεί το Oxfam, οι 55 πιο κλιματικά ευάλωτες χώρες έχουν συλλογικά χάσει 500 δις δολάρια από το ΑΕΠ τους τα τελευταία 20 χρόνια λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Και φυσικά οφείλουμε να συζητήσουμε και για τις μη-οικονομικές επιπτώσεις, όπως την απώλεια πολιτισμών, ταυτοτήτων, και ολόκληρων κοινοτήτων.



“Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ινδία κατέγραψε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε καθημερινή βάση”

Sunita Narain,

Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος, Ινδία



Στην εναρκτήρια ομιλία της σημερινής εκδήλωσης επεσήμανα ακόμη ένα πάγιο αίτημα της πολιτικής ευρωομάδας της Αριστεράς: πρέπει να αναδιαμορφώσουμε άμεσα τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ξεκινώντας και από την ίδια την Ευρώπη. Σε χθεσινή της επικοινωνία η Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την αναμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, του λεγόμενου δηλαδή Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το εν λόγω Σύμφωνο πρέπει να μεταβεί πέρα από το ΑΕΠ ως δείκτη προόδου και να συμπεριλάβει τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έτσι μπορεί να ξεκινήσουμε μία μετάβαση προς μία Οικονομίας της Ευημερίας (Wellbeing Economy) και περιβαλλοντικής αειφορίας.



Ο Asad Rehman Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης War on Want, επεσήμανε επίσης την ανάγκη αναμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας:


"Η κλιματική κρίση δεν είναι απλώς μια κρίση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά μια βαθύτερη κρίση των οικονομικών μας δομών"

Τόνισε παράλληλα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των παγκόσμιων χρηματοδοτήσεων για το κλίμα είναι σε μορφές δανείων, τα οποία επιβαρύνουν και περιορίζουν περαιτέρω τον δημοσιονομικό χώρο των αναπτυσσόμενων κρατών. Στο επίσημο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την COP27, για το οποίο ήμουν από τους βασικούς εισηγητές, επισημαίνουμε πως οι κλιματικές χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουν κατά βάση τη μορφή επιχορηγήσεων (grants-based), και όχι δανείων.


Γενικά Νέα και Ανακοινώσεις


  • Ο οργανισμός Climate Action Tracker δημοσίευσε σήμερα μία νέα έκθεση αξιολογώντας τις πολιτικές της παγκόσμιας κοινότητας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Σημειώνει πως αν οι πολιτικές συνεχίσουν όπως σήμερα, η ανθρωπότητα οδεύει για μία καταστροφική μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της τάξης των 2,7οC μέχρι το 2100.

  • Η έκθεση επισημαίνει πως πολλά Κράτη χρησιμοποιούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αφορμή για την προώθηση των ορυκτών καυσίμων, και ιδιαίτερα του αερίου, με την επίφαση της ενεργειακής ασφάλειας. Νέες επενδύσεις σε έρευνες ή εξορύξεις υδρογονανθράκων, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, δεν συνάδουν με τον στόχο των 1,5οC που συμφωνήθηκε στο Παρίσι.

  • Τέλος, ο οργανισμός Climate Action Tracker αξιολογεί ως “Ανεπαρκή” τα επίπεδα κλιματικών χρηματοδοτήσεων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναπτυσσόμενες χώρες

bottom of page