top of page

Η COP27 Ξεκινά στην Αίγυπτο: Όλα τα Μάτια είναι Στραμμένα στη Χρηματοδότηση


UN Photo/Mark Garten


Από την Βενεζουέλα μέχρι την Σενεγάλη, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου απαίτησαν στις εναρκτήριες δηλώσεις τους τη ριζική αύξηση των χρηματοροών από χώρες του Παγκόσμιου Βορρά για την προσαρμογή, τον μετριασμό, καθώς και τις απώλειες και ζημιές που υφίστανται πολλά αναπτυσσόμενα Κράτη. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εκπροσωπώντας την Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών τόνισε: “το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα έχει οικοδομηθεί γύρω από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και είναι φθηνότερο να καταστρέψουμε τον πλανήτη παρά να τον σώσουμε”.


Η χρηματοδότηση για τις απώλειες και τις ζημιές (loss and damage) εν τέλει συμπεριλήφθηκε στην επίσημη προγραμματική διάταξη της COP27, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί ακόμα σε κάποια χειροπιαστή δέσμευση. Το Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για τις ζημιές και απώλειες. Παρόμοιες ανακοινώσεις αναμένονται και από την Αυστρία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της COP 26 Alok Sharma δήλωσε πως η χρηματοδότηση θα αποτελέσει το βασικό συστατικό επιτυχίας (ή αποτυχίας) της COP27. Στην COP26 μία ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών είχε εισηγηθεί τη θέσπιση ενός νέου στόχου ετήσιων κλιματικών χρηματοδοτήσεων της τάξης των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με έμφαση στις επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια. Μία ριζική αύξηση δηλαδή από το καθεστώς των 100 δις δολαρίων ετησίως που ισχύει σήμερα.


Σημερινή ανάλυση από το Carbon Brief καταδεικνύει το πώς η Ελλάδα παρέχει μόνο το 30% του μεριδίου που της αντιστοιχεί σε χρηματοδοτήσεις για το κλίμα.


Η Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Μία Μότλεϊ και η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον σε εκδήλωση του Multilevel Action Pavillion


Σε μία από τις εναρκτήριες εκδηλώσεις της COP27 η Πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος τόνισε την ανάγκη της αναδιαμόρφωσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Πώς μπορούμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες όταν οι χώρες στον Παγκόσμιο Νότο δανείζονται στις διεθνείς αγορές με επιτόκια της τάξης των 10-14%, ενώ οι χώρες του Παγκόσμιου Βορρά με αντίστοιχα επιτόκια 1-4%;». Τόνισε παράλληλα την ανάγκη θέσπισης ενός Διεθνές Ταμείου Ανοικοδόμησης το οποίο θα προστατεύει τα «Παγκόσμια Κοινά» και θα παρέχει άμεσες και εμπροσθόβαρες επιχορηγήσεις σε χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω φόρων στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.



Γενικά Νέα και Ανακοινώσεις


  • Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) εξέδωσε μία νέα έρευνα σχετικά με τις καλπάζουσες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρη τον πλανήτη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε την έρευνα ως ένα “χρονολόγιο κλιματικού χάους”. O ΠΜΟ παράλληλα προειδοποίησε πως το 2022 πιθανότατα θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

  • Ο Λούλα ντα Σίλβα, επίτιμος καλεσμένος της Αιγύπτου ως επερχόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας, δουλεύει στενά με άλλες χώρες που διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών (όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία) προς τη δημιουργία μίας διακρατικής συμμαχίας για τα τροπικά δάση. Ο βασικός στόχος της συμμαχίας θα είναι η συντονισμένη άσκηση πολιτικής πίεσης για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη διεθνή κοινότητα για την προστασία των τροπικών δασών.

  • Παρατηρείται ισχυρή παρουσία της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων στη Διάσκεψη, με ιδιαίτερη πολιτική πίεση να ασκείται ώστε να συμπεριληφθεί το αέριο στις πολιτικές για την καθολική πρόσβαση στην ενέργεια και για τη δίκαιη μετάβαση, όπως π.χ. στις διακρατικές Συμφωνίες για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση (Just Energy Transition Partnerships).

  • Στην COP23 θεσμοθετήθηκε ένα πενταετές πρόγραμμα εργασίας σχετικά με τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα και την προσαρμογή τους στην κλιματική κρίση. Οι εργασίες του λεγόμενου Koronivia Dialogue ολοκληρώνονται φέτος, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το τι διαδεχθεί αυτό το πρόγραμμα: πώς δηλαδή από το 2023 και έπειτα η παγκόσμια κοινότητα θα εξασφαλίσει οτι τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα (τα οποία σήμερα ευθύνονται για το 30% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) μπορούν να μεταβούν προς την κλιματική ουδετερότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.


bottom of page