top of page

Απάντηση Κομισιόν στην Ερώτηση: Αλλαγή νομοθεσίας και εφαρμογή οδηγιών περί φυσικού περιβάλλοντος.

Την 1η Μαΐου 2020, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τον περιβαλλοντικό νόμο με τίτλο "Αλλαγή νομοθεσίας και εφαρμογή οδηγιών περί φυσικού περιβάλλοντος."


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε δηλώνοντας ότι σκοπεύει να ελέγξει τη συμμόρφωση του νέου περιβαλλοντικού νόμου (ν. 4685/2020), συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων στις περιοχές Natura 2000, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.



Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σινκεβίτσιους:


Η χρήση της γης και οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000 πρέπει να καθορίζονται βάσει των στόχων διατήρησης και των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών αυτών και πρέπει να συμμορφώνονται με τα αποτελέσματα των ανάλογων αξιολογήσεων των σχεδίων και των έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους(1). Η Επιτροπή έχει εκδώσει σχετικές κατευθυντήριες γραμμές(2) και σκοπεύει να ελέγξει τη συμμόρφωση της νομοθεσίας στην οποία αναφέρονται τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ρυθμίσεων, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.


Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και ικανοποιητική ολοκλήρωση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης που συγχρηματοδοτεί για τις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα, καθώς και στην ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους οργανισμούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο και την εφαρμογή αυτών των μέτρων στο πλαίσιο της νέας ελληνικής νομοθεσίας, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί βασική δέσμευση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030(3).


(1)Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7‐50.(2)https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/art6/Provisions_Art_6_nov_2018_el.pdf(3)COM(2020) 380 final.

bottom of page